Нашите баби имат голям житейски опит, а любимото им занимание е да го споделят с нас, давайки ни съвети, които (обикновено) не сме искали. И, разбира се, една от любимите им теми е отглеждането на децата – тема, по която всяка баба е експерт.

Оказва се обаче, че някои от най-популярните бабини съвети са отричани от педиатрите и дори могат да бъдат опасни.

1. Ако не се повива, бебето ще стане кривокрако

В миналото стегнатото повиване на бебето е било много популярно, защото хората са вярвали, че по този начин детето няма да има криви крака като порасне.

Всъщност това са глупости. Свободните и широки пелени стимулират развитието на моториката на бебето и не пречат на функционирането на дихателната и храносмилателната му система, стегнатите пелени напротив – ограничават детето. А при по-сериозни случаи стегнатото повиване може да доведе и до дисплазия на тазобедрената става.

Повиването все пак може да успокои децата с неврологични проблеми или при силни колики, но ако бебето заспива лесно, не е нужно да го увивате.

2. Домът, в който има бебе, трябва да е възможно най-топъл

Всички знаем мнението на баба ни за течението и въобще за студения въздух, но истината е, че бебето ни няма да израстне по-здраво и по-прекрасно, ако живее в парник. Всъщност претоплянето е също толкова опасно, колкото и хипотермията.

Препоръчително е температурата на детската стая да е 20-22 градуса, но някои бебета предпочитат да им е дори и по-студено. За да проверите как се чувства бебчето ви, пипнето му нослето и крачетата – те трябва да са топли, но не горещи.

В прохладна стая се спи много по-добре, а и мембраната на носа не се изсушава и бебето диша по-лесно. Все пак трябва да отбележим, че бебето не трябва да спи на климатик, такъв може да има в другата стая.

3. Потопете биберона в нещо сладко, за да успокоите бебето

Много баби съветват майките да натопят биберона в мед или сок, за да успокоят бебето, но педиатрите препоръчват да не го правите. Сладките продукти често са алергени, а и много сладко може да доведе до кариеси, ако зъбките на бебето вече са поникнали.

4. Винаги завивайте бебето с одеяло

В миналото кошарките на бебетата са приличали на умалени копия на майчиното легло. Вътре е имало одеялце и малка възглавничка, но днешните педиатри препоръчват новородените да не спят с одеяла, възглавници или играчки, защото те могат да предизвикат задушаване.

Ако в стаята е хладно, облечете новороденото в по-топла пижама, вместо да го завивате с одеяло.

5. Хубаво е бебето да спи по корем, за да не се задави

Преди години беше силно разпространено схващането, че при спането по гръб има риск бебето, ако повърне, да се задави. Това е и основната причина много бебета да са слагани да спят по корем, но педиатрите предупреждават, че тази поза всъщност е по-опасна.

Ето някои от рисковете на спането по корем:

  • Устата и носът на бебето могат да прилепнат плътно към матрака и по този начин да се затрудни дишането и дори да се стигне до задушаване.
  • Спането по корем оказва напрежение върху гърдите и диафрагмата.
  • При тази поза по-често се получава претопляне на организма.

6. Трябва да се пази пълна тишина, докато бебето спи

На възрастните ни е трудно да заспим, ако наоколо е шумно, но новородените нямат такъв проблем. Всъщност много бебета спят по-добре, ако около тях има някакъв постоянен шум. Просто шумът не трябва рязко да става по-силен. Така че не е нужно да ходите на пръсти, докато бебето спи.

7. Бебето трябва да се храни по график

Бабите са убедени, че бебето трябва да се храни по график, но много специалисти твърдят, че това може да е изтощително както за майката, така и за бебето, затова е препоръчително бебето да се храни, когато е гладно.

Този съвет обаче не може да се приложи при бебетата, които се хранят с адаптирано мляко, тъй като то наистина трябва да се дава по график.

8. Ранното захранване е препоръчително

Някои баби съветват бебето да започне да яде настърган твърдосварен жълтък и каши от препържено брашно още докато бебето е на 3-4 месеца, но като правило здравните експерти препоръчват захранването на бебето да започне след 6-ия месец. Бебето може да бъде захранено и по-рано, ако това се налага по обективни причини, но не преди навършени 4 месеца, при това този по-ранен срок е оправдан единствено за бебета хранени с адаптирано мляко. Бебетата, които се хранят с кърма, получават абсолютно всички необходими вещества чрез нея през първите 6 месеца от живота си.

9. Прясно или кисело мляко вместо адаптирано мляко

Някои хора смятат, че адаптираното бебешко мляко съдържа вредни съставки и затова е по-хубаво бебето да пие натурално прясно мляко, отколкото бебешка формула, но всъщност тази приумица може да застраши здравето на бебето ви.

Ето защо животинското мляко може да е опасно:

  • Съдържа много минерали, с които бъбреците на бебето все още не могат да се справят.
  • В него няма достатъчно желязо и витамин С.
  • Протеините в млякото могат да раздразнят стомаха на детето.
  • Бебето може да развие алергия към млякото.
  • Бебето може рязко да качи килограми.

Препоръчва се прясно мляко да се дава на бебето след навършването на годинка.

Понякога бабите ни наистина грешат, но не бива да забравяме, че те притежават и много полезен опит, който все пак бихме могли да оползотворим.