Има 2 често срещани причини за болката при храносмилане. Първо, емоционални проблеми като тревожност и депресия. Второ, редовен прием на лекарства, които дразнят стомаха. Това означава, че всеки от нас има потенциален риск да преживее такива проблеми. Живеем в постоянен стрес и предпочитаме да вземем болкоуспокояващо средство, за да премахнем симптомите, вместо да лекуваме истинската причина.

Ще се опитаме да облекчим болките ти и да ти предложим няколко алтернативни метода за справяне с храносмилателни проблеми и констипация, вместо да приемаш болкоуспокояващи. Разбери какво да направиш бързо, ако възникне болка, като промениш храненето си и заложиш на полезни билки.

1. Използвай топлина, за да облекчиш болката

Топлият компрес може значително да облекчи болката, която изпитваш при синдром на раздразнените черва. И електрически, и гумен нагревателен уред, както и загряваща възглавница ще свършат работа. Никога обаче не ги поставяй директно върху кожата - трябва да има слой дрехи, за да се избегне изгаряне. Ако нямаш такъв уред, може да използваш и стара гореща кърпа, с която да си направиш компрес. Ако имаш констипация, вземи топла вана с магнезиев сулфат.

2. Пий сода за хляб

Тя съдържа натриев бикарбонат, който може да лекува киселинен рефлукс. Неутрализира и облекчава симптомите на киселини в стомаха за известно време. Разтвори 1/4 чаена лъжичка сода в чаша вода и я изпий. Не забравяй, че не трябва да смесваш содата с други лекарства в продължение на поне 2 часа. Тя забавя скоростта, с която тялото поглъща някои неща и може да промени начина, по който другите хапчета действат.

3. Повдигни горната част на тялото си

Да лежиш не е най-добрият вариант, когато стомахът те боли. В това положение гърлото и стомахът са на едно и също ниво, а стомашните киселини могат лесно да изтекат и да доведат до проблеми. Или седни в леглото, когато не спиш, или използвай много висока възглавница през нощта. Повдигни главата и горната част на тялото на 15-25 сантиметра. Най-добре клекни, за да изчистиш червата. Ако не можеш, повдигни краката си.

4. Опитай диетата BRAT

Съкращението BRAT (от английски) означава банани, ориз, ябълково пюре и препечена филийка. Всички тези храни имат нещо общо - нежни са към стомаха. Ако имаш симптоми на гадене, повръщане, диария и лошо храносмилане, трябва да промениш храненето си за известно време. Започни да консумираш продуктите от тази диета в малки количества. Не забравяй да пиеш много течности - за предпочитане вода, пилешки бульон и ябълков сок. Други вкусни храни, които може да ядеш са крекери, варени картофи, овесени ядки и билкови чайове.

5. Яж богати на фибри храни

Фибрите подобряват чревната функция. Колкото повече ги консумираш, толкова повече ще „омекотиш“ стомаха си и няма да се стигне до констипация. Ключът е да ги добавиш към храненето си бавно - това ще сведе до минимум подуването и газовете. Източници на фибри са плодовете, зеленчуците, пълнозърнестият хляб, зърнените храни, ягодите, къпините, малините и бобовите храни. Последните 2 са разтворими и помагат за забавяне на преминаването на консумирана храна от стомаха към червата. Ако имаш диария, разтворимите фибри са единствената възможност.

6. Приемай пробиотици и пребиотици

Пребиотиците са части от храни, които не могат да бъдат усвоени. Например, обвивката на плодовете и зеленчуците. Пробиотиците са живи бактерии, създадени по време на процеса на ферментация в храни като киселото мляко. Пробиотиците трябва да живеят в червата, но нашата среда, нездравословен начин на живот и антибиотици намаляват размера им. Те са от съществено значение за храносмилането и спомагат за облекчаване на симптоми като коремна болка, подуване и диария. Можете да си купиш пробиотици или да приемаш препоръчаната от лекаря си доза, както и да ядеш по-ферментирали храни като комбуча.

7. Пий билкови чайове

• Копър, мента, джинджифил и лайка

Тези лесни за намиране билки са чудесни за приготвяне на чаша чай, която ще донесе облекчаване на болката на разстроения стомах. Ментата се счита за полезна при гадене, поради ментола в листата, който действа като естествено болкоуспокояващо средство. Копърът стимулира жлъчния поток, джинджифилът помага за образуване на слюнка, а лайката отпуска мускулните спазми. И четирите са много полезни.

• Цвят от лайка и изсушен джинджифил

Едно наистина вълшебно цвете от гледна точка на здравето е лайката, за която се смята, че има подобен ефект като при ибупрофена или аспирина. Помага при диария, синдром на раздразнените черва и колики. Джинджифилът е известен и със свойствата си за облекчаване на гаденето. Той повишава абсорбцията на хранителни вещества и освобождава храносмилателните ензими. Изследване на 1 278 бременни жени доказва, че джинджифилът намалява симптомите на повръщане и гадене. Вари този чай най-малко 10 минути.

Не забравяй, че непрекъснатите болки в стомаха са сериозен признак, че нещо не е наред. Затова най-добре се консултирай с лекаря си.