Миенете на съдове на ръка е в миналото. По-добре да сложим мръсните чинии директно в съдомиялната, спестявайки си време и пари. Разбира се, тя също има своите трикове при употреба. Навиците ни за миене на съдове не само са остарели, но могат да бъдат и доста погрешни. Например, начинът, по който ги почистваме, и температурата на водата.

Споделяме с вас най-често срещаните грешки при използване на съдомиялна и как можете да ги промените днес.

1. Предварително измиване на съдовете

Това не е толкова ефективно при почистването им, особено ако сте закупили съдомиялна машина през последните 5 години. Днес новите имат специални сензори, които определят времето на работене спрямо замърсяването.

Знаете ли, че за изплакването и миенето на съдовете могат да са нужни от 30 до 120 литра вода?

2. Температурата е под 48 градуса

Съдомиялните машини, които са свързани само към тръбата за топла вода, може да не почистват правилно. Ниската температура на водата, влизаща в съдомиялната машина, може да е проблем, ако нямате вграден нагревател за топлина. За да сте сигурни, че всичко ще бъде чисто, уверете се, че водата ви се нагрява достатъчно.

3. От тръбите не тече топла вода

Миялната машина работи по-ефективно, като черпи гореща вода директно от тръбите. Средно на нея ѝ отнема около 2 минути, за да загрее водата с 1 градус и повечето цикли при измиване трябва да са на 57 градуса. Ако водата е само 40 градуса, измиването ще отнеме допълнителни 60 минути!

4. Случайно блокиране на пръскачката

Когато поставяме големи съдове, които заемат прекалено много място и покриват други, то почистването може да не е пълно. Измийте точно тях на ръка, за да сте сигурни, че всичко ще е наред. 

5. Непочистени гумени уплътнения

Те събират бактерии от мръсните чинии в миялната, защото микробите обичат влажните места. Решението е просто: Почиствайте ги със стара четка за зъби и сапунена вода през няколко месеца.

6. Не използвате препарат за изплакване

Ако съдовете излизат мокри и с водни петна, тогава решението е препарат за изплакване. Той ще намали напрежението на водата и ще предотврати образуването на капки и петна. Също така помага на съдовете да изсъхнат бързо.

7. Смесване на нивата на замърсяване

Някои съдове може да изискват по-дълго и по-дълбоко почистване, а други - по-кратко. Подобно на прането, групирайте мръсните си съдове според нивото на замърсяване за най-добри резултати! Това може да означава, че трябва да измиете на ръка някои от тях, за да предотвратите нежелани резултати.

Бонус: Рецепта за таблетки за съдомиялна

Всичко, което трябва да направите, е:

  • Смесете прах за съдомиялна с вода и оцет, докато се образува гъста каша.
  • Оставете я за една нощ да се стегне във форма и съхранявайте сместа в херметически затворен съд.

Така можете да контролирате количеството сапун, което добавяте към измиването, предотвратявайки ненужните мазни остатъци.