Всички ние трудно признаваме своите слабости и лесно намираме оправдание за тях. Все сме в очакване на чудото, на другия понеделник, на Нова година и изобщо – на един нов живот. Крайно време е да погледнем в очите суровата истина и да започнем да работим върху себе си още сега, без отлагане.

Надяваме се тази статия да ви бъде полезна и да ви помогне да изправите рамене и да се справите с препятствията.

1. Никой не е толкова зает, че да не ви отговаря

Момчето (или момичето) най-вероятно не отговаря на съобщението ви, не само защото е твърде заето. Един потенциален работодател за пореден ден не се обажда, не само защото не може да намери поне една свободна минутка.
Ако не получите отговор от някого, това е защото той умишлено не иска да ви отговаря. Колкото по-скоро спрете да търсите извинение за хората, които не ви обръщат достатъчно внимание, толкова по-скоро ще можете да се приближите до хората, които го правят.

2. Всеки човек поставя собствените си интереси над всички останали

Без значение колко искрен, мил и грижовен е един човек, той винаги ще бъде по-заинтересован от собствените си проблеми, отколкото от вашите. И най-добрият работодател просто не си дава сметка, че може да ви довърши, ако продължавате да приемате всичката работа, с която ви товари

Повечето хора вземат толкова, колкото им позволите, затова се опитайте максимално да поддържате допустимите граници и не позволявайте на някого да ви стъпи на врата. Силният човек не се страхува да каже "не" на това, което не иска да прави, защото знае, че никой няма да се погрижи за него, ако не се погрижи сам за себе си.

3. Никога не може да угодите на всички

Ако слушате и изпълнявате всичко, което поискат от вас, ще се превърнете в безволево и безформено мекотело. И тогава ще дойде някой при вас и ще ви посъветва да станете по-интересен.

Сериозно, не може да се угоди на всички. Винаги ще има такива, които ще кажат, че не живеете правилно или сте избрали грешния път. Ще бъдете критикувани, без значение какво правите, така че просто правете това, което обичате. Единственият съдия, когото трябва да слушате сте вие самият.

4. Никой с нищо не ви е длъжен

Може да бъдете най-хубавият, най-умният, най-интересният човек на света, но ако не работите върху себе си и не се развивате всички тези забележителни качества, те ще останат само във вашето въображение.

Имате две възможности: да прекарате цял живот съжалявайки се, защото заслужавате повече, или пък да започнете да действате и да вземете всичко от живота сега.

5. Все си намирате извинения

Може да прекарате цял живот оплаквайки се от факта, че са ви нужни време, пари, усилия или ресурси, за да постигнете целите си. Суровата истина е, че всеки човек има поне едно дяволски добро оправдание да не върви към това, което иска.

Хората, които получават от живота желаното, игнорират своите оправдания.Те намират начин да преодолеят своите ограничения, вместо да се оплакват - това е причината за техните победи.

6. Вас ви характеризират не мислите, а действията

Може да си седите в стаята през целия ден, рисувайки във въображението си идеалния свят, но ако не излезете навън и не направите нещо, това няма никакво значение. Умението да правите големи планове е прекрасно нещо, но ако не е придружено от действие е съвсем безполезно. В края на краищата за нас може да се съди по нашите действия, а не по мислите.

7. Никой няма да дойде да ви спаси от собствения ви живот

Ние всички вярваме, че човекът на нашите мечти, идеалната работа или невероятна изненада ни чакат зад ъгъла. Когато сме недоволни от положението си, се надяваме, че като по чудо ще се появи магьосник и ще ни спаси от всички проблеми.

Но истината е, че това не се случва в реалния живот. Проблемите не могат да бъдат решени с магическа пръчка и ако искате да видите промяна в живота си, трябва сами да се справите с тях.

Това го умеят само най-силните хора. Когато нещата се усложнят, те слагат бронята, качват се на белия кон и се спасяват. Те знаят, че ако някой може да им помогне, то това са самите те.