През зимата магията е във въздуха, но не за всички. Ако сте дълго у дома, нацупени и уморени, вероятно страдате от така наречената зимна депресия.

Студените температури ни принуждават да бъдем по-малко продуктивни и енергични. В резултат на това се чувстваме стресирани и демотивирани да правим, каквото и да било. Но за да не се притеснявате, ние сме до вас. Ето няколко начина да се предпазите от зимната потиснатост.

Намалете синята светлина

Циркадният ви ритъм (цикълът сън-събуждане) се обърква заради синята светлина. Освобождаването на мелатонин се забавя, когато сте изложени на светлина за дълго време. Ако сте залепени за телефона си преди лягане, ще се събудите с чувство на умора и без сили. Синята светлина идва от приспособления като телефон, компютър, телевизор и дори не толкова безобидният четец за електронни книги. Уверете се, че сте ги прибрали поне час преди да заспите.

Облечете се добре без причина

Да не се грижите за себе си, когато се чувствате най-зле, е често срещана грешка на хората. Не само се чувствате депресирани, но и сред вас цари хаос. Изберете хубав тоалет, който наистина харесвате, грижете се за кожата си и си направете прическа. В края на този ритуал ще се почувствате по-мотивирани да продължите деня си.

Танцувайте

Ако не можете да опишете емоциите си с думи, направете го чрез движение. Можете да постигнете много неща и да повишите настроението си. Танците освобождават ендорфини (хормоните на щастието), които помагат да предотвратите депресията. Освен това могат да бъдат приятна почивка от скучните задачи.

Създайте си визуална дъска

Тя представлява колаж, състоящ се от снимки, текст или рисунки. Служи като ежедневна мотивация за сбъдване на мечтите ви. Визуалната дъска ви помага да разберете какво искате от живота. Само мисълта за светлото ви бъдеще и успех може да ви развесели. Изрежете снимки от списания или разпечатайте изображения и ги поставете на дъската, добавете цитати, а може да залепите и няколко свои снимки. Сега сте готови да завладеете света.

Освободете си пространство

Представете си само - чувствате се уморени и без мотивация да работите изобщо. И на всичкото отгоре стаята ви е пълна бъркотия. Претрупаното пространство допринася за цялостното чувство на умора. Това не е добре. Задайте таймер за поне 5 минути и решете коя зона трябва да почистите. Това може да бъде бюрото или дори леглото ви. Ще започнете да изхвърляте боклука заедно с негативизма си. Може дори да си пуснете малко музика, да потанцувате и воала - лошото ви настроение ще изчезне!

Починете си от социалните мрежи

Разочароващо е да гледате „перфектния“ живот на всеки онлайн, особено когато се чувствате неудобно. Защо да се измъчвате? Проблемът може да бъде разрешен с щракване с пръсти - просто изтрийте акаунтите в социалните мрежи, които ви карат да се чувствате ужасно. Дори науката може да подкрепи това - хората, които са изложени негативното влияние на социални мрежи, се чувстват по-самотни и по-депресирани.

Излезте навън

Толкова е изкушаващо да останете под онова пухкаво одеяло още малко, но ще попаднете в капан и ще се почувствате още по-зле. Като алтернатива на този безкраен филмов маратон опитайте да внесете малко свеж въздух. Научно е доказано, че намалената слънчева светлина произвежда по-високи нива на мелатонин. С две думи, това, което причинява зимна депресия.
Зимната депресия е сериозен въпрос. Някои хора обаче смятат, че тази потиснатост е въображаема и не бива да се счита за истински проблем. Смятате ли, че хората трябва да обърнат внимание на проблема или да го пренебрегнат?