„Тялото никога не лъже.“ е твърдение, което важи и за интервютата. То може да ни попречи да получим така желаната работа, но как и защо?

На някои интервюта работодателите не гледат само колко впечатляващи са уменията ни и биографията ни, но и следят езика на тялото.

Предствяме ви 8 пози и жестове, които е добре да избгяваме, за да получим мечтаната работа.

1. Докосваме врата си

Според Джо Наваро, бивш агент на ФБР, когато хората са под стрес, те се опитват да скрият врата си. По този начин несъзнателно се опитваме да прикрием най-уязвимата част от тялото. Мъжете силно го стискат, докато жените докосват предната част или си играят с колието си.

Това показва на събеседника ни, че не сме уверени в себе си или сме силно притеснени. Ето защо той може да помисли, че крием нещо.

2. Кръстосани крака

За много дами това е истински комфорт. Тази поза може да се приеме като отбранителна, а за да я сменим бихме привлекли много внимание.

Експертите съветват да не кръстосваме крака на интервю, а това ще ни помогне да мислим по-ефективно.

3. Накланяме рамене

Асиметричната стойка е присъща за слабия и нерешителен човек. Психолози съветват да я избягваме, защото тя не само ни вреди, но и намалява самочувствието ни и влияе негативно на обстановката.

4. Крием ръцете си

Ръцете могат лесно да издадат безпокойството ни, защото така несъзнателно се „скриваме“.

Според специалисти в областта на човешките ресурси трябва да ги държим открити. Така ще покажем, че сме искрени и няма да излъжем.

5. Гледаме надясно, когато правим пауза

Доказано е, че гледаме наляво, когато се опитваме да си спомним нещо от миналото, а надясно, когато мислим. Ето защо това издава, че не знаем отговора и се опитваме да измислим нещо.

Другата крайност е да гледаме интервюиращия право в очите през цялото време. Съветваме ви да не го правите, защото може да е израз на агресия. Прекият контакт трябва да е до 60% от разговора. Местете погледа си по лицето му.

6. Кръстосани ръце

Когато разговорът е неприятен, кръстосваме ръце, за да се защитим. Не бива да го правим. За да го избегнем, можем да използваме различни жестове. Така ще успеем да намерим и правилните думи.

7. Вдигаме рамене

Когато вдигнем рамене и се прикрива шията, демонстрираме страх. Това означава, че или лъжем, или се боим от нещо.

Изправената стойка ни придава увереност, а когато се наклоним леко напред, то проявяваме интерес към събеседника ни.

8. Прекалено често пипаме косата

Това може да раздразни събеседника и би показала, че не знаем как да се справим със ситуацията. За да спрете да нервничите, се съсредоточете върху дишането. Вдишайте и започнете да говорите, когато издишате. Направете 2 секунди пауза преди да отговорите на въпроса. По този начин ще демонстрирате, че внимателно следите разговора.

Бонус: Как да се справим с конкуренцията преди събеседването

Често правим грешки още преди интервюто. Самочувствието ни пада и губи надежда.

Еми Кади е психолог. Тя е открила идеалното решение на проблемите ни. Ейми съветва да се облечем и да постоим 2 минути в поза на победител. Това време е достатъчно, за да си върнем самочувствието и да демонстрираме увереност пред останалите.