Рано или късно, всички ние започваме да забелязваме първите признаци на остаряването – появяват ни се бръчки, намираме някой и друг бял косъм. Сред тези явни и знайни признаци на остаряването има и по-незабележими, които първоначално не ни правят впечатление. Обръщаме им внимание, когато е твърде късно и нищо не може да се направи.

Кои са тези признаци и как да забавим стареенето на определени части от тялото ни? Е, направихме известни проучвания и сега ще ви дадем отговора:

1. Ушите

Ушите сигурно са едно от последните неща, на които обръщаме внимание в тялото си, но кожата и хрущяла на ушната мида постепенно губят своята еластичност. Жените, които обичат да носят големи обици, най-бързо ще забележат промяната.

Как да забавим стареенето в тази област:

Големите, тежки обици разтягат ухото. Ако това ви притеснява, започнете да ги носите възможно най-рядко. Дори малките перли е добре да се свалят преди лягане. Освен това е хубаво да се грижите и за кожата на ушите – използвайте крем, с който да я подхраните и хидратирате, по този начин тя ще се запази еластична за по-дълго време.

2. Вратът

Повечето жени се грижат за лицето си всекидневно, но много от тях забравят за врата си. Не малко козметични продукти твърдят, че могат да премахнат следите от стареенето, но те са само временно решение – тъй като във врата обикновено няма почти никакво количество мазнини, кожата се отпуска и набръчква по-бързо.

Как да забавим стареенето в тази област:

Не забравяйте да използвате крем и върху врата си, не само върху лицето. Освен това можете да правите и упражнения за мускулите на врата, които също ще забавят отпускането на кожата.

3. Челото

Някои дами се опитват да прикрият остаряването в тази област чрез ботокс и други филъри, но заради тях мазнините в челото атрофират и то губи естествената си форма, вместо това изглежда доста плоско и не чак толкова младежко.

Как да забавим стареенето в тази област:

Кремовете и маските за лице са достатъчна грижа за челото ви, по-добре избягвайте филърите.

4. Вежди

С възрастта веждите започват да се снижават и разстоянието между веждите и очите намалява. Тази промяна често придава един по-смръщен и сериозен вид на лицето ни.

Как да забавим стареенето в тази област:

Не чакайте веждите да слязат твърде ниско, защото тогава ще трябва да се обърнете към перманентния грим или пластичната хирургия. Можете да забавите процеса на стареене, като правите редовни упражнения за лицето.

5. Устните

Филтрум е малката бразда между горната устна и носа. Точно в тази област горната устна изглежда закачливо и чувствено. С годините обаче филтрумът става по-равен и чувствената падина изчезва.

Как да забавим стареенето в тази област:

Не е трудно да забавите стареенето на филтрума. Просто трябва да правите упражнения за мускулите на устните. Едно от тях е да раздавате целувки в огледалото – без да бръчкате или движите друга част от лицето си, свийте устните като за целувка и ги притеснете с ръка – точно сякаш изпращате въздушна целувка. Повторете го 15 пъти.

6. Ръцете

Също ката врата ни, ръцете обикновено са слаби и без мазнини, затова по тях много лесно и бързо се появяват бръчки. Видимите вени също добавят няколко години върху вида на ръцете ни.

Как да забавим стареенето в тази област:

Естествено, не забравяйте да използвате подхранващ крем. Когато чистите дома си или миете чиниите, задължително използвайте ръкавици. Упражненията също помагат, но избягвайте продължителното носене на тежки товари, защото това ще направи вените по-изпъкнали.

7. Контурът на лицето

С възрастта мускулите на лицето отслабват и това води до отпускане на кожата и до промяна на контура на лицето.

Как да забавим стареенето в тази област:

Както трябва да тренираме мускулите на корема си, така трябва да се грижим и за тези на лицето, само че вторите изискват много по-малко време и усилия. Ето тук можете да откриете нагледно едно такова упражнение.