Знаете ли какво е правилно да правите и/или да не правите преди тренировка? Ако не знаете - добре дошли, това четиво е точно за вас. Ако знаете - радваме се искрено за вас, време е да споделите знанието си с останалите , както и нашите съвети за навиците, които трябва да изградим относно спорта и най-вече за времето преди тренировка.

Както повечето от вас предполагат, нещата,които вършим преди тренировка, се явяват катализатори на процеса за постигане на нашите цели чрез спорт - тези навици, които имаме могат или сериозно да ни навредят, или да доведат до много добри резултати. Ние сами решаваме по кой път искаме да поемем.Искаме да ви представим нашите 7 полезни съвета за пред-тренировъчни навици , от които да се отървете:

1. Не тренирайте гладни

Някои хора вярват, че кардио тренировките например, е хубаво да се правят на гладно, за да може организмът да използва натрупаната излишна мазнина в тялото като енергията, нужна за изпълнение на тренировката. Въпреки това, ако не сте яли нищо в продължение на няколко часа преди тренировка, много е възможно тялото ви да консумира протеин, ползвайки го като гориво, което ще доведе до по-малко протеин в мускулите ви за регенерация и укрепване след тренировката.

2. Не пийте прекалено много вода преди тренировка

Много е важно да се хидратирате добре преди тренировка, но е важно и да не прекалявате с количеството вода, което изпивате непосредствено преди да започнете със спорта. Ако прекалите, това може да доведе до гадене или болки в определени части на тялото ви, тъй като то ви ще опита да балансира нивата на сол и клетките ви може да се подуят.

3. Не подремвайте за твърде дълго

Ако знаете, че ви предстои посещение във фитнеса, но все пак ви се почива, може да подремнете за кратко, но не и за повече от 30 минути. Кратка следобедна дрямка не вреди никому, дори напротив - счита се за ободряваща организма ви почивка, която носи само ползи. Ако обаче решите да поспите за по-дълго време, и то непосредствено преди тренировка, това би имало обратен ефект върху вашето тяло и процесите в него. И може изобщо да не стигнете до залата... :)

4. Обличайте се според средата, в която ще тренирате

Дори и да ви предстои тренировка в един от най-студените дни от годината, не трябва да се навличате излишно. Рискувате да прегреете и да се изпотите обилно, а това не е добра идея, ако сте решили да тренирате навън  -  студеният вятър може да ви надуха и съответно разболее. Подхождайте с нужното внимание към избора на дрехи и при тренировки в много топли периоди - не се обличайте прекалено леко. Вместо това изберете удобни за вас спортни дрехи, които са от дишащи материи, които лесно биха попили, ако се изпотите, и същевременно ще ви е удобно да се движите с тях.

5. Не разтягайте преди тренировка - правете го след

Важно е да знаете, че разтягането на мускулите е необходимо и препоръчително след тренировка, а не преди. Ако решите да се разтягате преди спортните ви занимания да са започнали, рискувате това да повлияе негативно на цялата ви тренировка - то може да намали силата ви за предстоящите упражнения, да повлияе върху скоростта ви при тичане и да удължи времето ви за реакция.

6. Не прескачайте дните за почивка между тренировките

Изградете така тренировъчния си план, че да си осигурявате дни за почивка,  в които активно ...да си почивате! Това е нужно, за да може да дадете време на тялото ви да регенерира, мускулите ви да се възстановят от натоварването по време на спортуване, а и вие да отпочинете. Не прескачайте дните за почивка!

7. Не пийте кафе непосредствено преди тренировка

По принцип. кофеинът е една от познатите съставки на добавките за пред-тренировъчния период, които някои спортуващи взимат. Той може да ви даде енергия за по-продължителна и пълноценна тренировка, да подобри фокуса ви и да повиши мотивацията ви...но не за дълго. Ако предозирате, може да получите стомашни проблеми като диария, подуване и газове. Освен това, както всички знаем, кофеинът може да предизвика сърцебиене, киселини, повишено кръвно налягане, безсъние и други състояние, в които човек не трябва да предприема нищо свързано със спорт.

А вие какво обичате и имате навика да правите преди тренировка? Имате ли ваши лични съвети, които бихте искали да споделите с нас и всички, които четат тази статия?