Водолеите са симпатични, приятелски настроени, незлобливи. Доверчиви и широко скроени. Лесно се сприятеляват и държат на приятелството си с другия. Но... има неща, които дори и те не могат да преглътнат. Ето ги:

1. Водолеите мразят, когато някой се опитва да наложи своята гледна точка от инат, а не защото наистина е прав. Надарени с комбинативен ум и висок интелект, те вярват, че в спора се ражда истината, но не и когато спорът се води заради самия спор. Така че, преди да започнете да опонирате на Водолей, убедете се в правотата си. В противен случай ще си навлече раздразнението му.

2. Водолеите не могат да понасят празните приказки и високопарните планове без покритие. Здраво стъпили на земята, те винаги имат ясна визия за живота си и за следващите крачки, които смятат да предприемат. Затова искрено се дразнят, когато някой започне да дава необмислени обещания и да завладява света, без да има реална представа как на практика ще постигне целите си.

3. В контекста на горното, Водолеите искрено се дразнят, когато някой говори в множествено число. „Трябва да направим това или онова” е изречението, което на мига ги влудява. Те знаят, че „трябва да направим”, а не „ще направя” не е нищо друго освен бягство от отговорност – а именно това Водолеите не могат да приемат.

4. Водолеите не толерират лидери без лидерски качества. Самите те притежават вродени лидерски заложби и затова, за да застанат зад някой (а не пред него), те трябва да са убедени в способността му да ръководи. Ето защо трудно се сработват с „парашутисти” и „връзкари”, които имат високо самочувствие, но не и висока работоспособност. За разлика от повече хора, в такава ситуация Водолеите няма да избягат от конфликта и ако се наложи, ще влязат в открит спор с т.нар. началник. Те просто вярват, че лидерството се печели, а не се подарява.

5. Водолеите не обичат хората, които всяват излишна паника. Спокойни по природа, те са убедени, че всеки проблем съдържа и своето решение. Стига да си достатъчно рационален, за да го потърсиш. Ето защо безкрайно се дразнят, когато някой започне да се оплаква и вайка, вместо да погледне трезво на ситуацията и да намери изход от нея.

6. Водолеите мразят клюките. Одумването на другите им е чуждо и непонятно. Един от най-лесните начини да загубите уважението им е да започнете да говорите зад гърба на някого. Водолеите намират това поведение за изключително невъзпитано и дразнещо. За тях то не показва нищо друго, освен неспособност да се намери истински интересна тема на разговор. Което не е присъщо на хората със завиден интелект, каквито са Водолеите.

7. Водолеите не понасят приятелствата само на думи. За тях приятел е човек, на когото винаги можеш да разчиташ. И който винаги може да разчита на теб. Всичко останало са празни приказки и загуба на време. Затова, ако усетят, че сте до тях само на думи, но не и с делата си, ще изгубите приятелството им завинаги.

Всъщност, много можем да научим от Водолеите, нали?