Вярно е, че насила хубост не става. И че ако някой не е подходящ за теб, каквото и да направиш, колкото и да се опитваш да го промениш, той ще продължи да бъде неподходящ. За теб.

Тук обаче ще говорим за нещо друго... За грешките, които ние самите правим. И с които саботираме възможността да имаме успешна връзка с този, който е подходящ за нас... Ще говорим за грешките, които е крайно време да разпознаеш, да осъзнаеш и да преодолееш. Ето кои са те...

1. Не търси мнението на приятелките си

Не става дума да спреш да споделяш с тях. Нито да се отчуждиш от тях. Става дума да разбереш, че това, което става между двама души, става именно между тях - между тези двама души. Не е нужно да се намесват други хора, не е нужно да се търси мнението им. Каквито и проблеми да имаш с половинката си, каквито и въпроси да си задаваш, никой не знае по-добре отговора и не може да начертае по-добре пътя ти от сърцето ти.

2. Не сравнявай

Не сравнявай партньора си с партньорите на твоите приятелки и познати. Не си повтаряй, че ти се иска да бъде малко повече като еди кой си. Не забравяй, че това, което е на повърхността, рядко е такова и отдолу. 

Не го сравнявай и с предишните си партньори. Склонни сме да идеализираме миналото и в същото време да забравяме защо вече не сме там. Защо сме избрали да бъдем някъде другаде, с някой друг. 

А така просто пречим на щастието си. Тук и сега. Точно с този човек. И със себе си.

3. Не идеализирай

Не гледай връзката ви през розови очила. Колкото и да е трудно (особено в началото). Защото идеални хора няма. Няма и идеални връзки. Колкото по-късно го осъзнаеш, толкова по-голямо ще е разочарованието ти, когато го осъзнаеш. А това, рано или късно, ще стане. И ако връзката ти е започнала с идеализиране на другия, проглеждането ще е наистина болезнено. 

Научи се да виждаш партньора си такъв, какъвто е. И да го оценяваш за това, което е.

4. Не генерализирай

Не слагай всичко под общ знаменател. Не си прави генерални изводи от изолирани действия. Или от липсата на такива. Хората сме многопластови, често противоречиви. Това важи и за мъжа до теб. Не си казвай, че само защото е забравил за годишнитата от първата ви среща, значи не те обича истински. Не си казвай, че щом вече не те извежда на срещи, значи не те желае повече. Не си казвай нито едно от негативните неща, които си казваш. Не генерализирай.

5. Не гледай другия под лупа

Не се вторачвай в недостатъците му. И не ги търси. Не забравяй, че и на теб няма да ти е приятно, ако някой непрекъснато следи дали ще се "издъниш", или не. Не искаш подобно напрежение, нали? Тогава не го причинявай и на партньора си.  

6. Не преекспонирай

Не прави от мухата - слон. Не раздухвай проблемите. Не сипвай масло в огъня. Напротив, отдалечи се, помисли си. Но не преекспонирай, не се самонавивай. Опитай се да гледаш максимално обективно на всяка ситуация. И да помагаш за разрешаването й с каквото можеш. 

7. Не... "зацикляй"

Повечето жени сме склонни да мислим отново и отново върху едно и също. Да повтаряме пак и пак на ум думите, които са ни подразнили, постъпката, която ни е разочаровала. Но никой не е безгрешен, нали? Затова, вместо да "зацикляте" върху провинението на партньора си, вместо да му натяквате за грешката му, спомнете си защо всъщност сте заедно. И вие бихте искали той да прави същото, когато сгрешите спрямо него, нали?...