Всяка дама желае красива и здрава коса, която да привлича погледите на околните. Това как ще изглежда гривата ни, зависи от косъма, гъстотата и начините, по които я третираме. Ето някои от най-честите грешки, които дори не осъзнаваме, че правим:

1. Не започвайте от скалпа

Повечето дами се сресват веднага след душ, без да знаят, че точно тогава осата става много по-уязвима, което означава, че трябва да сме двойно по-внимателни. Четките и гребените са създадени за сресване на косъма, а не за масажиране на скалпа. Ако започнем да се сресваме косата от основата към краищата можем да изтъним косата си. Освен това се образуват възли, които правят разресването почти невъзможно.

2. Бъдете нежни, особено около линията на скалпа

Навярно знаете, че трябва да сресвате косата си нежно и внимателно. Но когато става въпрос за линията на скалпа, трябва да сте още по-внимателни. Точно на това място косата е най-тънка и много по-увредена. Причината отново се крие в грешното използване на четки и гребени. Ако сте груби, има опасност косата ви да загуби обема си или да бъде двойно по-къса.

3. Започнете с краищата, за да предотвратите изтощаването им

Знаете ли как да сресвате косата си, докато е още мокра? Много жени правят грешката да започнат от скалпа към краищата. По този начин обаче, косъмът се накъсва, а косата изглежда изтощена. 

4. Използвайте балсам

Спокойно можете да използвате всякакви стимуланти за коса – балсам, маска, кристали. Всички продукти от този тип правят разресването по-приятно за вас и по-лесно за косата ви. Съветваме ви да ги прилагате поне веднъж в седмицата.

5. Край на сплъстяването

Използвайте спрей против залитане на косата. Тези продукт предовратява образуването на големи възли, особено в зимните месеци, когато материите на дрехите ни са най-разнообразни. И тъй като най-често този проблем се наблюдава при дългите коси, ви съветваме да скъсявате дължината ѝ редовно.

6. Не увивайте косата си в кърпа

Докато косата е много мокра не бива да я сресваме, но също така е важно и да знаем как да я изсушим. Ако имате практиката да я увивате в кърпа, то знайте, че така ѝ нанасяте още по-големи вреди. Причината е, че усуквайки плата, ние прилагаме голяма сила, която накъсва косъма. В случай, че държите на кърпата, по-добре подсушете косата си с нея леко, започвайки от скалпа и слизате надолу.

7. Не използвайте гребен върху мокра коса

По добрият вариант е да се спрете на четката. Тя щади косъма, особено ако намерите правилната за вас. Когато обаче става въпрос за оформяне на прически, спокойно можете да използвате гребен.