Бъбреците играят много важна роля в тялото - те отговарят за отстраняването на отпадъците чрез урината, производството на хормони и филтрирането на токсините и излишната течност в кръвта. Ето защо трябва да се грижите добре за тях и да се стараете да ги поддържате здрави. За съжаление, някои храни могат да им навредят и да повлияят на нормалното им функциониране, ако се ядат прекалено.

Направихме списък със 7 от най-популярните храни, които могат сериозно да увредят бъбреците.

1. Авокадо

Въпреки че авокадото е популярно и възхвалявано за различните си хранителни качества, яденето на твърде много може да бъде опасно за бъбреците, особено ако вече имате бъбречно заболяване. Причината е, че този плод има много високо ниво на калий. Телата ни се нуждаят от този минерал, но твърде много от него в кръвта може да причини сериозни проблеми като мускулни крампи и неравномерен сърдечен ритъм.

2. Месо

Яденето на прекалено много месо може да причини проблеми с бъбреците, тъй като животинските протеини могат да се преработват много трудно, правейки премахването на отпадъчните продукти бреме за бъбреците. Хранене, богато на животински протеини, също може да доведе до развитие на камъни в бъбреците. Месото стимулира производството на пикочна киселина, която е една от честите причини за камъни в бъбреците. Вместо това можете да ядете повече зеленчуци и ядки и пак ще получавате протеините, от които се нуждае тялото ви.

3. Сол

Здравословното хранене трябва да включва максимум 2300 милиграма натрий на ден (около чаена лъжичка сол). Ако ядете твърде много сол, бъбреците трябва да работят по-усилено, за да елиминират излишъка от натрий, така че могат да започнат да задържат вода, което да доведе до високо кръвно налягане. За да запазите бъбреците си здрави, можете да добавите подправки и билки към храните си, вместо да злоупотребявате със солницата. Можете също така да намалите консумацията на преработени и пакетирани храни, като консервирани супи или зеленчуци, замразена пица и салатен дресинг, тъй като обикновено съдържат много сол.

4. Банани

Ако подозирате, че имате проблеми с бъбреците, доброто хранене и правилната диета са от съществено значение за поддържането на здравето. И това означава да се ограничи консумацията на някои храни като банани, тъй като те имат много високо ниво на калий, което може да бъде вредно за хората, чиито бъбреци не функционират правилно. Здравият възрастен човек трябва да приема 3500-4700 милиграма калий дневно от храни, а средният банан (150 грама) съдържа 537 милиграма. Но ако страдате от бъбречно заболяване, приемът на калий трябва да е по-нисък, тъй като тялото ви не може да филтрира излишъка, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

5. Млечни продукти

Въпреки че млечните продукти са богати на витамини и хранителни вещества, твърде много мляко, кисело мляко и сирене могат да причинят повече вреда, отколкото полза. И това може да се случи поради голямото количество фосфор, съдържащо се в тези храни, което може да стресира бъбреците. Освен това, ако те не са напълно функционални, няма да могат да премахнат излишния фосфор от кръвта и това може да доведе до тънки и слаби кости с течение на времето и повишен риск от счупване.

6. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е здравословен и хранителен, но когато се яде в големи количества, особено от лица с бъбречни проблеми, може да причини сериозни увреждания на бъбреците. Това се дължи на високите количества фосфор и калий, съдържащи се в този вид хляб. Една филия съдържа 81 милиграма калий и 57 милиграма фосфор, в сравнение с една филия бял хляб, която има само 37 милиграма калий и 35 милиграма фосфор.

7. Портокали и портокалов сок

Докато портокалите и портокаловият сок са нискокалорични и богати на витамин С, също съдържат високи нива на калий. Един среден портокал осигурява 240 милиграма калий, а една чаша портокалов сок може да съдържа около 470 милиграма. Като се имат предвид тези цифри, консумацията на портокали и портокалов сок трябва да бъде ограничена, особено когато нямате напълно функциониращи бъбреци. Ако не могат да елиминират излишния калий от кръвта, това може да бъде много опасно за тялото ви.

Ядете ли някоя от тези храни в големи количества? Ще ви бъде ли трудно да ограничите консумацията им?