Лятото е тук и периодът на комарите е зад ъгъла. Идва времето, в което ще бъдат нахапани и с куп пъпки от тези кръвопийци по тялото.

Но има не един фактор, който кара тези насекоми да ни се нахвърлят. Представяме ви 5 причини, поради които комарите обичат да ни хапят.

Тъмни дрехи

Колкото и да е странно, облеклото ни привлича или отблъсква комарите. Те предпочитат да "ловуват" любителите на тъмни дрехи. Ако отидете близо до гора или в блатиста местност, изберете тоалети в светли нюанси. Това няма напълно да ви предпази от ухапвания, но ще ви нападат много по-рядко.

Настинка

Комарите са по-склонни да ухапят този, който е успял да настине в разгара на горещия сезон. Това е така, защото те са в състояние да определят метаболизма и телесната температура. Колкото по-висока е, толкова по-голяма е вероятността да ви ухапят.

Спорт

Комарите обичат редовно спортуващите. При тях метаболизмът се ускорява, температурата се повишава и се потят, а този аромат привлича комарите.

Градина

Насекомите са чувствителни към въглеродния диоксид, който се отделя, когато тичаме или работим на в градината. Колкото по-енергични сте, толкова повече комари привличате. 

Бременност

Бременните изглеждат по-апетитни от жените, които не възнамеряват все още да стават майки. Факт е, че имат по-висока температура. Бързото дишане пък означава, че отделят повече въглероден диоксид, което също привлича комарите.

Наднормено тегло

По-едрите хора се потят повече и се задъхват доста по-често, а това е истински пир за тези насекоми. 

Нечистоплътност

Наличието на определени бактерии върху кожата ни може да ни направи вкусни за комарите. По същата причина ухапванията често се появяват по глезените и стъпалата - именно по тези части на тялото бактериите образуват най-големите и издръжливи колонии.