Връщането на теглото ви може да бъде много разочароващо и незнанието какво го причинява може да ви накара да се почувствате по-несигурни. Въпреки че диетите помагат при загуба на тегло, това е и основният фактор за връщане на мазнини и „хващането“ в йо-йо диета. Има обаче причини за това, за които може да не сте наясно, че са част от вашето ежедневие.

Искаме да ви помогне да спрете да натрупвате тегло и най-накрая да се насладите на тялото, върху което сте работили през цялото това време.

1. Понякога упражненията могат да ви накарат да напълнеете

Да, възможно е тренировка да доведе до наддаване на тегло, добре, поне временно. Това може да е знак, че тренирате много усилено, за да видите страхотни резултати. Това е така, защото упражненията увреждат мускулната тъкан и процесът на възстановяване позволява на мускулите да растат и да стават по-силни. Междувременно обаче възниква възпаление и заедно с натрупването на течности можете да объркате това временно наддаване на тегло като добавена мазнина.

2. В капана на йо-йо диетата

Когато наддавате неволно, след като умишлено загубите тегло, това е известно като йо-йо диета. Ако този модел продължи, рискувате да напълнеете с течение на времето. В някои случаи ограничаващото хранене може да доведе до наддаване на тегло в бъдеще поради физиологичните реакции на организма към промени в пълнотата и глада. Ако планирате да отслабнете, като спазвате ограничителна диета, най-вероятно ще си върнете мазнините в рамките на 5 години. Но за да запазите тежестта, трябва да промените начина си на живот, вместо да спазвате диета. Това означава да премахнете сладка и преработена храна, да добавите упражнения към вашата рутина и да ядете питателни храни, богати на протеини и фибри.

3. Не приемате достатъчно фибри и протеини

Ако пренебрегнете фибрите и протеините, това може да е причината мазнините ви да се връщат. Фибрите помагат за контролиране на апетита и ви дават усещането, че сте по-сити за по-дълго. Увеличете приема на бобови растения, боб и зеленчуци, за да получите добро количество фибри. Яденето на 14 грама фибри всеки ден може да намали приема на калории с цели 10%. В допълнение, липсата на протеин също може да ви накара да наддадете на тегло. Протеинът също ви кара да останете по-сити за по-дълго, дори без да ядете твърде много храна. Освен това може да запази мускулната си маса и да засили метаболизма, което е важно за поддържане на здравословно тегло.

4. Прекалено сте социални

Нашият социален живот е важен, когато става въпрос за поддържане на добър баланс между работа и лично време. Ако обаче обичате да се разхождате с приятели и колеги, често се изкушавате да пиете и ядете повече. Това означава, че като посещавате повече социални събития, добавяте калории, които може да доведат до напълняване.

5. Пазарувате без списък с хранителни стоки

Ако пазарувате без списък, това може да е една от причините да напълнявате отново. Списъците за пазаруване не само ви помагат да спестите време и пари, но също така могат да ви попречат да правите импулсивни покупки, които в повечето случаи са нездравословни.

6. Получавате твърде много калории от напитки

Пиенето на безалкохолни напитки, сокове и други видове напитки може да е причината да си върнете теглото обратно. Нашият мозък не изчислява калориите от напитките, както ги изчислява от храната. Това означава, че все пак ще ядете храната по-късно и ще допринесете за натрупването на мазнини.

7. Прекалено сте изтощени

Липсата на сън и изтощение са свързани с бързото наддаване на тегло. Това е така, защото това е част от хормоналните промени, които идват с липсата на мотивация за упражнения. Освен това, ако не спите достатъчно, рискувате да натрупате мазнини по корема. Проучване потвърждава, че ако спите 7 часа или повече на нощ, ще имате 33% по-голям шанс да загубите излишните килограми.

Връщате ли теглото си обратно след диета? Имате ли съвети, за да запазим загубените килограми завинаги?