Как точно да възпитаваме децата си? И кои принципи на някогашното възпитание е добре да забравим или осъвременим? Почти всеки от нас следва подхода на родителите си и затова учи децата си да бъдат отговорни, да бъдат прилежни ученици, да бъдат трудолюбиви - всички тези качества са важни и днес, но експертите твърдят, че много от вчерашните принципи на възпитание няма да подготвят децата ни за утрешния ден. Нещо повече – ние самите осъзнаваме, че това, на което са ни учили родителите ни, днес не е съвсем актуално и понякога ни пречи в живота.

Днес ви представяме 7 принципа на възпитание, за които експертите смятат, че постепенно отмират и не се отнасят за днешния свят.

1. Трябва да спестяваш

Още от малки са ни учили, че трябва да сме пестеливи, но се оказва, че това е много грешен подход. Важно е да имате натрупани резервни пари за черни дни, но вместо да спестявате за дълъг период от време, е по-добре да инвестирате парите си.

Всеки финансов експерт ще ви каже, че парите трябва да работят за вас, но не всеки знае как да инвестира и как да умножи парите си. Затова е важно да имате някакви финансови познания и да си съставите план.

2. Във всичко трябва да се стараеш

Ето така се раждат перфекционистите! Обаче ако погледнем реално на нещата, ще видим, че няма как да вършим всичко по перфектен начин.  Много по-разумно е да научим децата си да разпределят времето си правилно и да се съсредоточават върху важните неща. Това ще им е от полза, когато пораснат и ще трябва да разпределят времето си между работата, семейството, хобитата си и другите важни неща.

Не можем да сме добри във всяко нещо, много по-важно е да се фокусираме върху това, което умеем най-добре, и да се развиваме – така ще постигнем най-добри резултати.

3. Труд = Успех

Колко ни се иска това уравнение да беше винаги правилно, но трудът понякога не е равен на успех. Много по-важно е в какво сте вложили труда си, отколкото да бъдете вечно заети. Хора като Марк Зукърбърг, Стив Джобс и други показват, че е по-важно да имаш идеи, да обичаш това, което правиш, и да вярваш в себе си.

Важно е трудът ви да е вложен на правилното място – ако мразите работата си и я вършите с нежелание, едва ли ще постигнете добри резултати, колкото и да сте трудолюбиви.

4. Да четем много

Не е важно просто да четем много и да трупаме много интересни, но безполезни факти, важно е какво четем. Трябват ни книги, които не просто ни забавляват, но ни разкриват нови светове, разширяват мирогледа ни и развиват критическото ни мислене. Последното е особено важно днес, в епоха на дигиталните комуникации.

Някога общата култура е била изключително важна, защото „Гугъл“ го е нямало и невинаги е удобно да отскочиш до библиотеката. Днес обаче всеки има търсачка в джоба си и лесно може да погледне кой е изобретил динамита. Освен да насърчим децата си да четат, трябва да ги научим и да бъдат критични към това, което четат, защото интернет пространството е пълно с недостоверна и лъжлива информация.

5. Трябва да си намериш сигурна работа

Толкова много детски мечти са съсипани от това правило. Много родители биха се ужасили, ако чуят, че детето им иска да е писател, художник или певец, и биха го посъветвали да стане счетоводител. Дали родителите на Стивън Кинг са го посъветвали същото нещо?

Никой не може да ви каже кое е най-правилното решение за вас, без вие самите да сте опитали. Понякога средноплатената работа може да ни донесе повече радост и задоволство от сигурната високоплатена професия, в която има много напрежение и която искрено мразим.

6. Хобито ти не може да е професия

Този принцип произтича от първия. Обичаш да свириш на китара? Много хубаво, но музикант къща не храни. Рисуваш страхотно? Е, можеш да се развличаш така през уикендите. Много хора отдават огромно значение на вертикалното израстване в професионален план (от обикновен служител, през лидер на екип, до мениджър), но има и хоризонтално развитие, което се състои от личностно развитие и разширяване на професионалните ни умения.

Днес много хора превръщат хобито си в професия и личното развитие става изключително важно в професионален план. „Инстаграм“ е пълен с пътешественици, гримьори и лични треньори, които печелят от това, което обичат.

Ако детето ви рисува много добре, но е зле по математика, може би най-правилното решение е да го насърчите да развива таланта си и по-скоро да му помогнете да „избута“ математиката, отколкото да се надявате, че един ден ще я заобича и ще стане гениален математик.

7. Децата са най-важни

Някога сякаш децата не бяха чак толкова обгрижвани и майките им не кръжаха постоянно около тях (както някои днешни майки), но затова пък децата нямаха много право на избор – каквото кажат родителите – това е, детето няма право на глас.

Може би истината е някъде по средата – родителите не трябва постоянно да кръжат около децата си, за да могат малчуганите да се превърнат в самостоятелни и разумни възрастни. Децата трябва сами да взимат решения и да се научат, че от тях следват определени последствия.

От друга страна, някои родители превръщат детето в господаря на къщата и са готови да направят всичко за него, само че по този начин го разглезват. Родителите трябва да са авторитети за детето, без да бъдат жестоки.

Освен това някои проучвания показват, че прекалената загриженост може да има обратния ефект – когато детето порасне, то се опитва да избяга възможно най-далече от родителите си, защото иска най-накрая да е свободно. В същото време то не знае как да се оправя само и взима поредица от грешни решения.

Изводът е, че е необходим баланс!

Други остарели принципи

Експертите твърдят, че трябва да имаме следните умения, за да успеем днес:

  • Висока комуникативност, вместо да седим тихо и да слушаме какво ни се говори. Учениците трябва да бъдат насърчавани да задават въпроси, вместо мълчаливо да записват и да не изказват мнението си.
  • Способността да работим в екип и да си сътрудничим с различни хора.
  • Да сме креативни и да мислим извън установените рамки.
  • Да развием критическо мислене, което ще ни помогне да оцелеем в днешния свят.