Ако сте решили да се сдобиете с мечтаното тяло и да прекарвате всяка свободна минута във фитнеса, за да постигнете по-бързи резултати, не бързайте. Прекалените упражнения могат да бъде още по-вредни за тялото и здравето ви, отколкото недостатъчното спортуване.

Тази статия ще ви помогне да разберете симптомите на прекаляването с упражненията, така че ентусиазмът ви да постигнете мечтаното си тяло да не води до отрицателни странични ефекти.

1. Нивата на производителността ви намаляват

Не всички дни са еднакви, така че ако усетите, че не се представяте добре, това може да е нормално. Но ако не успеете да постигнете поставените си цели и това се превръща в норма, тогава вероятно ще достигнете своя лимит. Ако прекалявате с упражненията, ще се чувствате изтощени и ще загубите издръжливостта си. В такъв случай ще почувствате, че силата на захвата ви отслабва и усещате допълнителна болка в ставите. Стабилността ви също може да пострада.

2. Чувствате болка по-дълго от обикновено

Естествено е да се чувствате болка, ако току-що сте започнали да спортувате или сте преминали на различен стил на упражнения. Но ако спортувате редовно и не сте променили стила си на тренировка и все пак изпитвате необичайна болезненост, която продължава по-дълго от нормалното, вероятно сте тренирани прекалено. Това усещане може да е много подобно на това, което сте имали, когато за пръв път сте започнали да вдигате тежести.

3. Губите мотивация да се упражнявате

Ако след ентусиазирано ходене във фитнес залата всеки ден изведнъж ви се струва, че сте загубили мотивация, това е предупредителен знак, че може би сте се претоварили. В крайна сметка тази липса на мотивация може дори да доведе до депресия. И в такъв случай ще ви бъде изключително трудно да разберете причината за чувството на депресия.

4. Постоянно се чувствате злe

Ако тренирате редовно и водите здравословен начин на живот, но въпреки това боледувате често, може би е така, защото тренирате прекалено. Хващането на настинка или треска може да се дължи и на други причини. Ако обаче това се случва редовно и някои от другите признаци на пренатоварване също са видими, по-добре разгледайте по-подробно режима си на трениране.

5. Губите мускули

Ако тренирате прекалено, тялото ви не получава останалото, което му е необходимо, за да лекува и след това да възстановява по-силните мускули. В резултат на това има повече мускулна загуба от изграждането на мускули. Това води до загуба на мускулна маса, а в крайни случаи - до нараняване. В някои случаи може да изглеждате подути поради задържане на излишна вода.

6. Получавате хронични наранявания

Става дума за наранявания, които се повтарят или не отминават. Това е така, защото когато прекалявате с упражненията, без да давате време на тялото си, повечето мускули остават невъзстановени, отколкото реално могат да се развият. Въпреки това, наранявания могат да възникнат и поради повтаряне на едно и също упражнение много дълго време, без да правите никакви промени.

7. Трудно ви е да заспите

Прекалените упражнения могат да причинят свръхпроизводство на хормони на стреса. Това може да затрудни заспиването. Тялото се нуждае от подходящо количество сън, за да излекува неспокойните мускули и да ги замести с по-силни. Следователно, прекаляването с упражнения поражда порочен цикъл.

Бонус: Можете да компенсирате прекомерните тренировки

1. Хранете се здравословно: Много е важно храната ви да има правилната комбинация от микроелементи и макронутриенти. Освен това е огромна грешка да се концентрирате само върху протеини. Трябва също да приемате достатъчно количество въглехидрати и мазнини. Въглехидратите осигуряват енергия на тялото, която е необходима за увеличаване на мускулната маса, а мазнините помагат за отделянето на тестостерон и други хормони, свързани с растежа.

2. Осигурете си достатъчно сън: нужни са ви поне 7-9 часа сън, защото докато спите, тялото работи за възстановяване на повредените мускули и ги заменя с по-здрави.

3. Намалете нивото на стрес: Ако преминавате през фаза на емоционален стрес, по-добре е да го компенсирате, като намалите физическата тренировка. Вместо вдигане на тежести, йогата или по-леките упражнения биха били по-добър вариант.

4. Правете „почивна седмица” на всеки 6-12 седмици: Правенето на почивка позволява на тялото да се излекува и да стане по-силно. Ще се изненадате, когато видите, че след седмица почивка ще се почувствате по-силни и мотивирани.