Някои от нас не могат и един ден да не мият косата си, а някои късметлии могат да се справят само с миене веднъж седмично. И макар да изглежда, че измиването на косата всеки ден помага да остане тя чиста и здрава, е обратното. Ако забелязвате, че не изглежда в най-добрия си вид, внимавайте за някои признаци, които показва, че графикът ви за миене може да е твърде интензивен.

Вярваме, че по-малкото е повече. Потърсихме информация, за да намерим някои предупредителни знаци, които показват, че косата ви „моли“ да си починете от шампоана.

1. Забелязвате повече загуба на коса от обикновено

Въпреки че е напълно нормално да загубите малко коса под душа, измиването ѝ твърде често и използването на твърде много шампоан може да повлияе на растежа ѝ и в крайна сметка да доведе до косопад. То отстранява естествените масла, произведени от скалпа, засягайки микробиома му. Когато скалпът не в баланс, предотвратява растежа на нова коса, прави я по-крехка и може да доведе до загубата ѝ. За да поддържате баланса на микробиома на скалпа, препоръчително е да използвате меки шампоани без сулфат и да разредите измиванията на косата.

2. Виждате много цъфтящи краища

Редовното подстригване на косата може да ви помогне при цъфтящи краища, но навикът да я миете ежедневно може да саботира добрите ефекти на прическата ви. Мократа коса е изключително крехка и склонна към накъсване, така че колкото повече я измивате, толкова повече шансове има за нацъфтяване. Измиването и агресивното изсушаване с кърпи изсмуква влагата от косата, което може да доведе до прекалено сухи краища.

3. Косата ви изглежда по-мазна от обикновено

Въпреки че шампоанът трябва да остави косата чиста, всъщност може да я направи по-мазна. Когато я миете твърде често, това води до свръхпроизводство на скалпа, за да се рехидратира той. Измиването ѝ по-рядко е всъщност ключът към поддържането ѝ за по-дълго чиста и можете да тренирате мастните си жлези да произвеждат по-малко масло, като постепенно изчаквате по-дълго между измиванията.

4. Косата изглежда по-малко блестяща

Ако започнете да забелязвате, че косата ви е загубила блясъка си, има вероятност да се нуждае от почивка от миенето. Постоянната липса на влага може да повлияе на текстурата ѝ и да я направи безжизнена. В допълнение към премахването на маслата от косата ви, миенето с шампоан твърде често може да доведе и до натрупване на остатъци, което кара косата да изглежда по-малко блестяща.

5. Цветът на косата избледнява бързо

Ако сте боядисали косата, забележете колко дълго цветът остава жив - това често може да покаже дали я миете твърде много, или не. Ако прекалявате, може да „притъпите“ цвета и да го накарате да избледнее по-бързо. Препоръчително е да миете косата на всеки 2-3 дни и да използвате продукти за боядисана коса.

6. Косата изглежда къдрава

Ако продължава да се къдри, това може да е още един знак, че я миете твърде често. Тя обикновено се поврежда поради боядисване или топлина и измиването ще я направи още по-крехка. За да укротите къдриците, ограничете миенето до 2-3 пъти седмично и използвайте спрей за възстановяване, за да я съживите.

7. Заплита се лесно

Ежедневното измиване кара кутикулата на косата да остане отворена, което я прави по-суха и чуплива. Това от своя страна води до възли и заплитания и когато я сресвате, четката може да „заседне“, като още повече повреди косата.

Колко често миете косата си? Знаете ли за някакви трикове, които могат да ѝ помогнат да изглежда чиста по-дълго?