Борите ли се всекидневно с рутината? Изпадате ли в ситуации, в които не можете да казвате „не“ и единственият ви отговор е „да“. В един момент се оказвате претрупани от ангажименти, които все пак се случват и вие не можете да повярвате, че успявате.

Наясно ли сте с приоритетите си?
Кое бихте избрали? Семейство, приятели, хоби, работа, сън?

Най-вероятно се опитвате да съчетаете всичко, но си изберете три.

Ключът да останете балансирани е винаги да мислите за себе си – на първо място. Не се плашете, това не е егоизъм, а грижа за вас.

Фокусирайте се върху следните 7 неща и помислете, къде се намирате сега.

1. Не сте тренирали от седмици

От седмици не сте стъпвали във фитнеса или не сте се разхождали навън. Всеки има някакво хоби – вие също. Стигнали сте до момент, в който не можете да му се насладите.
Физическите натоварвания са индивидуални за всеки човек – плуване, танци, колело или каквото ви е нужно. Намерили сте какво работи най-добре за вас, но не го правите.
Не забравяйте, че най-важното е да има какво да ви държи физически активни. Когато това не се случва, тялото ви моментално започва да дава сигнали, че не се чувства добре. Слушайте го, защото то най-добре ще ви показва от какво имате нужда.

2. Харчите повече пари от обичайното

При жените това е особен вид терапия. Винаги когато нещо не е наред се обръщаме към насладите в живота. Дали ще бъде скъп ресторант или бутиково бельо – няма значение. Усетили сте нужда да похарчите пари и е хубаво да се замислите дали причината не е някъде по-дълбоко.
Пазаруването е типичният механизъм за бягство, поради тази причина се разровете в себе си и си дайте сметка какво не е наред.

3. Изпитвате усилие да „присъствате“, когато сте в компания

Не спирате да проверявате телефона или пощата си, докато сте с други хора на масата. Това са малки знаци, които са показатели за стрес, защото умът ви е на друго място. Проверете как се чувствате в такава ситуация и можете ли да се насладите на цялото преживяване. Хората по принцип постоянно гледат в телефоните си и това е всеобщ проблем, но знаете, че няма нужда да проверявате пощата си по 97 пъти на ден. Стресирани сте. Отделете време, за да помислите защо е така.

4. Ядете малко, лоша храна или изобщо не ядете

Хиперактивните хора имат навика да правят компромис с храната и съня, за да могат да свършат всички ангажименти, които са поели. Колко и какво ядете е много хубав индикатор за вътрешния ви баланс.
По принцип трябва да имате време за солидна закуска и поне половин час, за да се нахраните спокойно на обяд. Вечерята трябва да е приятна и отпускаща.
Усетите ли, че постоянно ядете в движение каквото ви падне, преустановете навиците си, защото тялото ви ще откаже в един момент.

5. Не сте се обаждали на приятелите си от много време

Повярвайте ми, знам, че е трудно да отделиш време на всеки. Но ако започнат да ви търсят с репликата: „Къде си? Няма те от седмици“, значи имате проблем.
В края на деня, колкото и задачи да сте свършили, те няма да ви стоплят с блага дума и приятен разговор.
Реакциите на хората около вас могат да бъдат много добър индикатор за излъчването ви. Вслушвайте се в тях, дори когато не ви харесва.

6. Не сте били на почивка (дори уикенд) от години

Чували ли сте се да казвате, че нямате време за почивка. Ако сте стигнали до този момент, отново ще ви напомня, че тялото ви ще си я поиска. Така, че слушайте предупредителните звънчета.

7. Когато хората говорят за неща, на които се наслаждават, ставате отбранителни

Това може би е един от най-добрите индикатори накъде сме се запътили. Около вас компаниите си говорят за хубавото прекарване миналата събота, за волейболния мач, за киното, театъра и... А единствената мисъл, която минава през главата ви е, че тези хора са мързеливи и имат време за губене. Вече можете да сте сигурни, че сте в напрегнат режим.