Има стара поговорка, която казва „да вярвате на червата си“. Въпреки че това обикновено се превежда като доверие към инстинктите и интуицията ви, поговорката е приложима и за физическото благосъстояние. Стомашно-чревният тракт има много общо с това как храната влиза в тялото и се връща от него. Той играе основна роля в подпомагането на силата на тялото, независимо от препятствията, с които може да се сблъска.

Вярваме, че здравето е богатство. Затова искаме да споделим издайнически признаци на неразположение на червата, за да можете да предприемете бързи действия за подобряване на здравето си.

1. Косопадът е по-осезаем 

Въпреки че е нормално косата ни да пада ежедневно, прекалено големите количества падаща коса и появата на плешиви петна могат да бъдат доста тревожни. Косопадът често е свързан със стрес, но медицински експерти са открили, че освен стреса, червата ни също могат да бъдат отговорни за това косата ни да е тънка и да пада. Това е така, защото те са отговорни за производството на витамин В7 или биотин, който предотвратява косопада и кожните заболявания.

2. Теглото ви варира

Ако сте от хората, които са се борили с теглото и са изпробвали множество диети и фитнес режими без резултат, може да се наложи да преразгледате тялото си. Една от причините за напълняване и отслабване, за която хората всъщност не говорят, се дължи на здравето на червата. Ако те не функционират правилно, не могат да усвоят хранителните вещества, от които се нуждае тялото, което може да доведе до недостиг на хранителни вещества и невъзможност за регулиране на кръвната захар и мазнините. Не само лошото здраве на червата може да ви накара да наддавате на тегло, но може да направи и обратното.

3. Изведнъж имате непоносимост към определени храни

Храносмилателната система е отговорна за разграждането на храната и премахването на токсините от нещата, които ядем. Когато червата ни са болни, тялото не може правилно да елиминира хранителните токсини, което ни кара да реагираме на определени храни и да придобием непоносимост към храната. Симптомите на непоносимост към храна идват под формата на гадене, болки в стомаха, стомашни газове, спазми и диария.

4. Изпитвате постоянен глад

Ако нямате никакви нежелани хранителни реакции, може да изпитвате обратното - винаги да искате конкретни храни. Подобно на непоносимостта към храна, червата не са в състояние да обработват храната, която ядем и това може да доведе до дисбаланс. Този дисбаланс може да причини повишен апетит към нездравословната хранителна група захари и мазнини, което може да бъде още по-вредно за здравето на червата.

5. Не можете да спите добре

За да спим добре, се нуждаем от хормон, наречен серотонин. Той е известен също като „щастливия хормон“, и е химикал, който помага на телата ни да регулират настроението и режимите на сън. Без правилно функциониращи черва, може да имаме проблеми със заспиването, което може да доведе до безсъние и евентуално износена имунна система, което улеснява разболяването.

6. Развивате кожни проблеми

Червата са първата отбранителна линия, когато става въпрос за борба с болестите в телата ни. Стомашните и киселинните ензими не само разграждат храната, но я почистват и стерилизират, за да предотвратят инфекциите да се проявят в болест. Когато червата не функционират по начина, по който трябва, не са в състояние да обработят правилно храната, която ядете, което може да доведе до кожни заболявания като екзема и други кожни раздразнения.

7. Посещавате банята по-често

Поради факта, че стомашно-чревният тракт не е в добро състояние и не може да обработи правилно храната, може да се окажем с по-чести посещения до банята с разстроен стомах. Освен диария, други симптоми като усещане за подуване, газове или киселини в стомаха и запек могат да бъдат причина, че червата ви трябва да бъдат почистени.

Изпитвате ли някои от тези симптоми? Някога мислите ли, че проблемът може да произтича от червата ви?