Приблизително 79% от хората в нашия свят имат кафяви очи, 8% -10% от населението са със сини очи, 5% имат лешникови и само 2% от хората имат зелени очи. И в допълнение към тази статистика, изследователите също се опитват да намерят личностни черти, специфични за всеки цвят на очите и откриват някои общи модели.

Решихме да разберем какви черти имат хората в зависимост от цвета на очите им и бихме искали да споделим наученото с вас. В края на статията има бонус функция за „най-атрактивния“ цвят на очите.

1. Жените със светли очи понасят по-добре болката от тези с тъмни

Едно проучване показва, че жените със зелени или сини очи могат да се справят с болката и стреса по-добре от тези с кафяви и лешникови такива. По време на бременност и раждане първата група със светли очи изглежда чувстват по-малко болка. Освен това те изпитват по-малко тревожност и депресия след раждането. Групата с тъмни очи има повече негативни мисли.

2. Хората с кафяви очи се считат за надеждни

Има проучване, в което са разпитани 1016 жени от 16 до 35 години. Резултатите показват, че дамите често свързват цвета на очите със специфични черти. Изследователите установяват, че хората с кафяви очи се считат за интелигентни и мили. Освен това хората са склонни да им се доверяват повече.

3. Хората със сини очи се считат за сладки и привлекателни

Същото проучване показва, че хората със светли очи се възприемат по различен начин. Всъщност те се считат за по-мили и сладки. Докато изглежда, че по-тъмните очи вървят ръка за ръка с интелигентността, сините са описани по същия начин само от 7% от участниците. Но за разлика от това, тази група хора се смята за по-физически привлекателна.

4. Хората със зелени очи се считат за креативни и коварни

29% от участниците в изследването казват, че смятат зелените очи за най-привлекателни. Нещо повече, този цвят изобразява креативност и нещо като коварство. Преди такива очи се възприемаха като зло в някои региони. Но това можеше да се случи, защото са били много редки.

5. Мъжете със светлокафяви очи имат повече психиатрични проблеми, отколкото жените със същите очи

Една много любопитна находка излезе от изучаване на хора със светлокафяви очи. Смятало се, че тези хора имат повече психиатрични проблеми от тези с тъмнокафяви или черни очи. Също така, мъжете от тази група се считат за по-малко стабилни (68,47%) от жените.

6. Жените с черни очи могат да бъдат по-малко социални и уверени

Проучването установява, че 65,38% от жените с черни очи изобщо не са особено социални. Освен това те могат да имат по-малко самочувствие и амбиция в сравнение с мъжете със същите очи. Твърди се, че мъжете имат по-динамичен характер. Те могат да бъдат избухливи, импулсивни и често да търсят опасни приключения.

7. Синеоките хора може да се насладят повече да опитат нови неща

Още едно проучване показва, че хората със сини очи се считат за изразителни, привързани и уверени. Те също така обичат да опитват нови неща, да създават нови приятели, да преживяват приключения и да се занимават със здравословни дейности.

8. Хората с лешникови очи се представят добре под натиск

50,7% от хората с лешникови очи се представят добре под стрес и натиск. Освен това са по-запалени по работата си. И лешниковите, и зелените очи се смятат за най-привлекателните за мъжете за жените въпреки стереотипа за сините очи.

9. Хората със зелени очи са по-оптимистични за бъдещето си

Зелените очи доминират в категории като поставяне на цели, оптимизъм за бъдещето и страст към работата - също като хората с лешникови очи. Също така такива хора си поставят по-често житейски цели (65,9%) и даряват за каузи, които намират за важни (48%).

10. Хората с кафяви очи предпочитат да живеят пълноценно

36,5% от хората с кафяви очи вероятно ще направят едно - да живеят пълноценно тук и сега. Тази група хора поддържат по-лесно зрителен контакт (след хората със зелени очи), което би могло да бъде полезно на работното място.

Бонус: Резултати от привлекателността на цвета на очите според проучването

Според проучването най-висок резултат за привлекателност са получили тези със сиви очи, но все пак има разлики между половете. Най-привлекателният цвят на очите за мъжете при жените е сивият - синият се нарежда на второ място. Най-привлекателните цветове на очите за жените при мъжете са зелен и лешников.