Правилното хранене по време на бременност е гаранция за здравето както на бъдещата майка, така и на бебето. Така мисли всяка жена, която набляга на плодове, зеленчуци, бобови растения и риба – нали те са най-богати на витамини и минерали. Въпреки това и тук има скрити опасности, които трябва да се знаят.

Лекарите предупреждават, че дори така наречените "полезни" храни могат да се окажат по-скоро вредни, отколкото полезни за всяка дама в напреднала бременност. Ето седем от тях:

1. Газирани напитки

Лекарите по цял свят предупреждават за т.нар. пристрастяване към газираните напитки. Неслучайно са наречени "цигарите на бъдещето", заради щетите, които причиняват на тялото след редовно консумиране. Според диетолозите бременните жени трябва да избягват именно такива "нездравословни" продукти. В допълнение към това, те добавят, че безалкохолните напитки съдържат кофеин и много захар, а газираните мехурчета могат да предизвикат подуване и киселини в стомаха на бременната жена, които не са никак добре както за нея, така и за детето.

2. Черен шоколад

Отказвайки се от кифличка в полза на един черен шоколад, бременната жена вярва, че избира по-здравословен десерт. Но това не е съвсем така. Факт е, че натуралният шоколад съдържа значително количество кофеин, което не е полезно за бебето. 40-грама тъмен шоколад съдържа около 27 мг кофеин. Колкото по-висок е процентът на съдържание на какао, толкова повече кофеин има в него. Блокче с 80% какао съдържа 40 мг кофеин.

Според диетолога от Лондон Емер Дилейни съдържанието на кофеин в храната на бременната жена трябва да бъде строго ограничено: не повече от 200 мг на ден. Това вещество прониква бързо в кръвта и може да се отрази на развитието на бебето, като води до отклонения като например ниско тегло при раждане.

Все пак не бързайте да скриете веднага любимото си лакомство за по-добри времена. Доказано е, че по време на бременността бихте могли да дадете предимство на белия или млечния шоколад, тъй като те съдържат много по-малко кофеин, отколкото черния си "брат". Освен това, ако бременната жена се е отказала от другите кофеинови продукти като кафе, чай или газирано, шоколадът няма да навреди нито на нея, нито на детето.
Средна чаша кафе съдържа 100 мг кофеин, чаят – 75 мг, а бутилка с газирана течност около 40 мг.

3. Кълнове

Лекарите предупреждават бременните жени да не ядат сурови кълнове на бобови и зърнени култури, така обичани от вегетарианците. Факт е, че те могат да бъдат източник на Ешерихия коли, салмонела и листерия. Също така е необходимо да стоят далеч от купени готови салати и ястия, поради нарушения на санитарните норми в приготвянето им, защото те също могат да бъдат заразени с листерия.

4. Фреш

Какво би могло да бъде по-полезно за бъдещата майка и бебето й от чаша прясно изцеден сок? Въпреки това, най-известният английски семеен лекар Роджър Хендерсън препоръчва на майките да бъдат внимателни и да не купуват този продукт от пазарите. Може да има повече витамини, но непастьоризираният сок съдържа опасни за бременните бактерии, като салмонела и Ешерихия коли. Препоръчително е да се замени с пресни плодове.

5. Консервирана риба тон

Рибата тон е склад за полезни и лесно смилаеми протеини, но лекарите препоръчват на жените да се пазят от този продукт, както по време на бременност, така и по време на нейното планиране. Според Емер Дилейни рибата тон е в състояние да натрупва живак, който не се задържа от плацентата и навлиза директно в кръвта на бебето, което води до нарушения в развитието на мозъка и нервната система. Бъдещите майки и тези, които планират бременност, трябва да ограничат консумацията на консерви от риба тон или да ги заменят с варени пържоли (не повече от 140 грама).

В "черния списък" за майките попада и рибата меч: тя съдържа големи количества метилживак, който поразява нервната система на бебето.
Внимавайте с всякакви консервирани продукти и проверявайте срока на годност. Старите консерви може да съдържат бактерии, опасни за живота и здравето на жените и бебето.

6. Сурово тесто

Как може да устоите и да не опитате парченце тесто по време на приготвяне на някое от любимите ви печива. Въпреки това, бъдещите майки трябва да се въздържат от това изкушение, тъй като термично необработеното тесто съдържа сурови яйца, които може да бъдат заразени със салмонела. Тази патогенна бактерия, която лесно преминава през плацентата на бебето, може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане или смърт на плода. Носители на салмонела могат да бъдат и кокошки на свободно отглеждане, но по-често се среща при кокошки носачки, отглеждани в клетки. Бактериите се унищожават чрез топлинна обработка, така че е много важно внимателно да се готвят ястия, съдържащи пилешко месо и яйца.

Бременните жени трябва да избягват домашна майонеза и други салатни сосове, които съдържат сурови яйца.

7. Алое вера

Това удивително растение има множество полезни свойства. Привържениците на здравословния начин на живот призовават да се използва алое като хранителна добавка: тя подобрява работата на червата и е богата на хранителни вещества и фибри. Но малко хора знаят, че алое вера е в състояние да предизвика контракции на матката и затова е противопоказано за употреба по време на бременност. Диетологът Мерилин Гленвил добавя, че алое вера съдържа силно слабителни вещества, затова не се препоръчва на бъдещите майки. Все пак може да се използва само локално за външна употреба.

Общи препоръки относно храненето на бъдещите майки

Лекарите уверяват, че за една бъдеща майка е от голямо значение не само това с какво се храни, но и количеството на приеманата храна. Времето, когато жените са били съветвани да "ядат за двама" е в далечното минало. Днес се смята, че преяждането води до стомашни киселини и оригване, от които все по-често се оплакват бъдещите майки. Диетолозите съветват бременните да минат на разделно хранене, приемайки по-малки порции в по-чест интервал от време.