Всички знаем, че водата е много полезна и трябва да изпиваме средно по 1,8-2 литра на ден, но невинаги е толкова лесно. Много хора не обичат да пият вода, защото е безвкусна и колкото и да се мъчат, не могат да изпият заветните 2 литра.

Затова днес искаме да ви дадем 12 предложения, които ще направят пиенето на вода по-лесно и забавно.

1. Добавете няколко чаши вода към сутрешния ритуал

Редовното пиене на вода е от изключително голямо значение и е важно денят ни да започне с минимум една чаша вода. Най-добре е да си създадете навик да изпиете една или две чаши вода преди закуската и кафето.

2. Пийте вода след всяко ходене до тоалетната

Изградете си навици, които свързват водата с най-обичайните ежедневни дейности. Ставате от бюрото, за да отидете до тоалетната? След това минете през кухнята и си налейте една чаша вода. Или всеки път, щом минете покрай каната с вода, налейте си една чаша.

3. Пийте преди всяко хранене

Винаги изпивайте по една чаша вода няколко минути преди храненето и по този начин ще изядете по-малко. Ако отивате на заведение, не забравяйте да си поръчате чаша вода, дори и след това да пиете нещо друго.

4. Разреждайте натуралните сокове с лед и вода

Ако обичате да пиете натурални сокове, студен чай и подобни готови напитки, започнете да ги разреждате с вода. Първо сипвайте по малко вода, а по-късно се стремете да ги направите в съотношение 1 към 1. По този начин няма да пиете съвсем безвкусна вода, но ще намалите и консумацията на захар.

5. Дръжте бутилката си в близост до вас

Когато бутилката вода е наблизо, по-често ще се сещате да пиете.

6. Яжте храни с високо водно съдържание

По принцип ние приемаме вода с всяка хапка храна, но обикновено тя не е достатъчно, затова се препоръчва хората да пият и само вода. Ако обаче ви е много трудно да изпиете 2 литра на ден, просто трябва да добавите към диетата си повече храни с високо водно съдържание. Чудесен избор са краставиците (96% вода), тиквичките (95% вода), динята (92% вода) и грейпфрутът (91% вода).

7. Пийте вода, когато пиете алкохол

Вероятно сте чували съвета, че трябва да пиете една чаша вода за всяка чаша алкохол, която изпивате. Това е чудесна стратегия, за да се избавите от сутрешния махмурлук, но и в същото време поддържате здравословен баланс на течностите в организма.