Водата е толкова достъпна и толкова полезна, но често е пренебрегвана. Най-редовно си мислим, че пием достатъчно вода, когато това не е така, или пък я заменяме за нетолкова полезни напитки. А не е тайна, че по-голямата част от тялото ни е вода, така че тя ни е жизненонеобходима, за да функционираме правилно.

Много лекари препоръчват да се пие вода, когато ви боли глава, когато усещате позиви да си хапнете нещо сладичко и вредно, когато страдате от запек, когато имате проблемна кожа и т.н., и т.н. Просто ползите от водата са безброй.

Разбира се, количеството вода, което трябва да приема всеки от нас, е строго индивидуално. Обикновено се препоръчва да се пие поне 2 литра вода на ден, но най-добре е да вземете предвид вашите килограми.

Ето тази таблица може да ви насочи колко чаши трябва да пиете дневно:

 

Важно е да се вслушвате и в тялото си – ако урината ви е наситеножълта – имате нужда от повече вода, но ако е съвсем прозрачна – прекалявате с водата. Нейният цвят трябва да е бледожълт.

Ако пък не обичате да пиете вода, защото не харесвате нейния вкус (т.е. липсата на такъв), добавете към нея малко лимон, лайм, няколко листенца мента или пък резенче краставица или лимон. Няколко горски плодове също са чудесен вариант.

Ако пък досега не сме ви убедили, че трябва да пиете повече вода, то искаме да ви дадем още 10 причини да го направите:

1. Повишава енергията

Тъй като мозъкът ни е изграден предимно от вода, приемането на повече течности ни помага да се фокусираме и да бъдем по-наблюдателни. Освен това се чувстваме по-енергични.

2. Помага за свалянето на килограми

Водата забързва метаболизма, премахва остатъчните продукти от мазнините и намалява приема на празни калории (ако пиете по една чаша вода, когато ви се дояде нещо сладичко или солено следобед, със сигурност ще си спестите стотина калории на ден).

3. Помага ни да се отървем от токсините

Чрез потта и урината изхвърляме токсини, а по-честото уриниране намалява риска от камъни в бъбреците и инфекции на уринарния тракт.

4. Подобрява състоянието на кожата

Ако искате да имате сияйна, здрава, мека и гладка кожа – пийте повече вода! Хидратацията е изключително важна, за да запазите еластичността на кожата си.

5. Предпазва от запек

Водата спомага за храносмилането и по този начин ни предпазва от запек и други стомашни проблеми.

6. Подобрява имунната система

Според проучванията хората, които приемат достатъчно вода, се разболяват по-рядко.

7. Естествено лекарство срещу главоболието

Знаете ли, че главоболията много често са причинени от дехидратацията? Ако пиете повече вода, е много вероятно да страдате от главоболие все по-рядко.

8. Предотвратява крампите и някои травми

Водата „смазва“ ставите и прави мускулите по-еластични, което намалява риска от болки в ставите, освен това намалява и крампите.

9. Подобрява настроението

Когато тялото ви функционира правилно и е добре хидратирано, няма как да не се чувствате по-щастливи.

10. Спестява пари

Водата е много по-евтина от повечето напитки. Бутилираната вода е много по-евтина от газираните и подсладени напитки.