Домът е мястото, където може да се освободите от тежестта на тревогите и просто да се отпуснете. Но се съгласете, че той често се превръща в място за кавги, притеснения и стрес. Затова е много е важно да запазите положителната му енергия и да го предпазите от негативната. Ето как използвайки тези 7 лесни съвета бихте могли за да превърнете дома си в уютно гнездо, където винаги да отпуснете съзнанието си и да получите вдъхновение:

1. Направете антрето приветливо и красиво

Когато прекрачвате прага на една къща какво е първото нещо, което виждате? Планини от ключове под огледалото? Разхвърляни обувки и палта, които висят в коридора? Влизайки в такава къща, вие неизбежно ще почувствате тежестта на грижите и недовършената домакинската работа. Започнете преобразяването с почистване и подреждане именно на тази част от дома си.

2. Направете стаите просторни

Знаете ли, че тясното пространство може да бъде причина за вашия стрес? Разбира се, не всеки може да си позволи просторен мезонет, но дори и най-обикновената панелка би могла да стане визуално по-светла и просторна. Правилото, което трябва да спазвате е в спалнята ви да има съвсем малко неща: удобно легло, лампа и няколко вещи, които ви карат да се чувствате щастливи. Преместете всичко излишно в друга стая.

 

3. Заложете на прост дизайн

Само с няколко кутии боя може да направите чудеса в стаята! Вместо тежки тапети със сложни модели, просто боядисайте стените в ярки, но светли цветове. Колкото по-претрупана е стаята, толкова по-светли и леки трябва да бъдат цветовете на стените. Синьо, светлозелено, светлорозово и бяло, ще ви помогнат да се отпуснете. Също така, опитайте се да осигурите колкото е възможно повече естествена светлина от прозореца.

4. Отглеждайте стайни растения

Растенията могат да преобразят стаята, като я направят по-уютна. Наличието на естествена зеленина внася в дома ви мир и спокойствие. Освен това растенията пречистват въздуха и отделят полезни фитонциди.

5. Премахнете всякаква електроника от спалнята

Смартфони, телевизор, лаптоп и други устройства оказват влияние върху съня и отрицателното въздействие върху психиката на човек. Отървете се от навика да гледате телевизия през нощта и да говорите до безкрай по телефона. Вместо това заложете на топла вана или любимата си книга, които също биха ви помогнали да се отпуснете. 

6. Почистете дома си от излишния боклук

Навикът да не изхвърляте нищо има ужасни последствия. В продължение на години на тавана, в килера и терасите се натрупва толкова много боклук, че може би бихте могли да напълните цял камион. Ненужните неща претрупват пространството и пречат на свободния приток на енергия, като само събират прах. Ако ви е жал да изхвърлите нещо, дайте го на някой, на който може да бъде полезно. В Интернет има много сайтове, където може да се продават или подаряват вещи на нуждаещи се.

7. Намерете си своето "щастливо ъгълче"

Намерете онова тихо и спокойно място, където бихте могли да съберете мислите си, да се отпуснете или просто да поседите в мълчание. Подредете го както искате, сложете меки възглавници или уютен фотьойл, снимки и неща, които ви карат да се чувствате щастливи.

Надяваме се, че тези съвети са ви вдъхновили поне малко за бъдещо полезно разместване или ремонт. Започнете преобразяването на дома си и ще видите как се променя целият ви живот!