Да успокоите плачещо бебе понякога е много трудна задача. Когато хлапетата ни се разплачат и нищо не ги утошава, родителите често се тревожим. Макар и да са известни много техники за успокояване, важно е да ги прилагате правилно, ако искате бебето ви да се утеши. Едно обаче е сигурно - ако детето ви плаче, определено нещо го тревожи. Да разчетете сигналите му невинаги е лесна задача. Понякога е трудно да разберете дали бебето е гладно, уморено, отегчено, иска да си играе или нещо го боли... възможностите са многобройни.

Именно затова подбрахме за вас някои изпитани техники да успокоите бебето си:

Люш-люш, бебче

Бебетата обичат да бъдат в ръцете на майките си – това е част от тяхната природа. Важно е да люлеете бебето си нежно, да го гушкате и да му шепнете мили думи в ухото, за да се успокои. Контактът между майката и бебето ще напомни на бебето за комфорта, който е изпитвало в утробата.

Отидете на разходка (или се повозете)

Много родители препоръчват разходките като начин за успокояване на бебето. Страхотна идея е да поставите детето в количката и да го разходите из квартала или дори из дома ви. Движението ще успокои нервите на бебето. Някои родители постигат по-добри резултати като возят детето в колата. Това също е страхотен начин за разсейване.

Спа процедура: Направете масаж на бебето

Един от най-добрите начини да утешите плачещо бебе е с масаж. Ако детето ви не спира да пищи, започнете да го масажирате нежно по коремчето и гърба. Причината за сълзите на бебето може да е болка, причинена от газове. Ако случаят е такъв, нежен масаж по коремчето може да свърши работа. Помага, ако накарате бебето си да свикне с масажите, като ги превърнете в част от рутината му. Например масажирането на бебето преди или след банята може да го накара да се приспособи към тях.

Позволете на друг човек да опита

Ако люлеете бебето си без никакъв резултат, опитали сте с прегръдки, песнички и какво ли още не, можете да позволите на някой друг да опита. Малките могат да усетят, когато сме напрегнати. Затова дайте бебето в ръцете на друг човек – така както вие, така и хлапето, можете да намерите успокоение.

Техниката с пералнята

Често срещана техника, която много родители прилагат, включва пералня. Когато нищо не успокоява детето ви и сълзите му ви се струват безкрайни, просто го поставете близо до пералнята. Много майки и татковци обясняват, че въртенето и шума на пералнята утешава разтревожените бебета.

Съблечете бебчето си

Дрешките на бебето ви може да имат вина за сълзите му или пък те да се дължат на коликите. Ако смятате, че дрешките са виновни за лошото настроение, съблечете ги (не забравяйте и пелената) и оставете кожата на хлапето да диша. То може да се чувства много по-комфортно по този начин и плачът да престане.

Храна за успокоение

Една от основните причини бебетата да плачат неутешимо, е гладът. Освен това, когато храните хлапето си, то усеща топлината на тялото ви и ритъма на сърцето ви. Бебето се наслаждава на спокойствието на ръцете ви и ритъмът на движенията ви. И разбира се, пълненето на коремчето с кърма или мляко, ще го накара да се чувства далеч по-добре.

Ако никой от предишните съвети не работи, можете да пробвате контакт кожа-в-кожа.

Сгушете го в ръце или го поставете на ерогономично „кенгуру“, подходящо за възрастта и ръста му. Това ще напомни на мъничето за месеците, прекарани в утробата. Също така можете да го увиете в кърпа или одеяло. В никакъв случай не позволявайте да се напрегнете прекалено много от ситуацията. Ако не можете да успокоите себе си, няма да можете да успокоите и бебето си. Не му се карайте, защото така ще заплаче още по-силно. И никога не пренебрегвайте детето си. Ако игнорирате сълзите му, това ще направи плача още по-лошо. Проучванията показват, че ако оставяте детето да се „наплаче“, това ще нанесе дългосрочни вреди върху развитието му.

Имайте предвид тези отлични техники, когато бебето ви плаче, за да си спестите много стрес. Помнете, че бебето ви иска да комуникира с вас и плачът е един от най-ефективните начини.

Разбира се, ако все още не успявате да утешите хлапето си с никоя от тези техники или усещате, че го боли, не отлагайте позвъняването на педиатъра или потърсете медицинска помощ.