Слънчевите лъчи повишават нивата на серотонина (хормонът на щастието) и водят до производството на витамин D, който е полезен за костите, зъбите и кожата. Но прекаленото и опасно излагане на слънце може да доведе до преждевременно състаряване на кожата и рак, затова е важно да се грижиш за кожата си и да постигнеш летния загар по безопасен начин.

1. Не ходи на солариум

Не се връзвай на приказките на козметичните салони, че солариумите са напълно безвредни. Солариумите разчитат на ултравиолетови лъчи UVA, а не на UVB (тези, които стимулират производството на витамин D) и могат да повишат риска от рак на кожата с 75%, казват експертите.

2. Използвай правилния слънцезащитен крем

Не разчитай само на слънцезащитния фактор, но прочети и от какви лъчи те предпазва. Фактор 50 те предпазва на 98% от UVB лъчите, но трябва да запомниш, че трябва да го нанасяш на всеки два часа и след всяко къпане – не се заблуждавай, че по-високият фактор означава, че можеш да го нанасяш по-рядко. Ако имаш много тъмна кожа, фактор 15 също е достатъчен.

3. Преосмисли времето, за което се излагаш на слънце

След известно време под слънчевите лъжи кожата ти достига своя максимум на производството на меланин и след това практически не може да произвежда повече. Затова няма никакъв смисъл да прекараш целия ден до басейна в опити да хванеш тен. Всеки има свой индивидуален праг на производство на меланин, който най-често настъпва след 2-3 часа на слънце, а ако имаш светла кожа – времето е много по-малко. След тези 2-3 часа единствено рискуваш да получиш слънчево изгаряне.

4. Потърси сянка

Ако от време на време си взимаш почивка от слънцето, това ще намали риска от изгаряне и тенът ти ще е по-безопасен и ще се задържи за по-дълго, обясняват експертите.

5. Замени продуктите, които ускоряват получаването на тен, за хранителни добавки

Според експертите кремове, които ти обещават по-бърз тен, са напълно безполезни. Те не подобряват способността на кожата да произвежда меланин, но хранителните добавки с бета-каротин го правят. Това не означава, че се нуждаеш от по-малко слънцезащитен крем, но добавките ще подобрят защитните функции на кожата ти срещу ултравиолетовите лъчи, а кожата се предпазва от тях като потъмнява. Така че, ако искаш безопасен и по-бърз загар – заложи на хранителните добавки, а не на мазилата.

6. Яж подходящи храни

Някои определени храни са известни с това, че стимулират производството на ликопен, естествената защита на кожата. Такива храни са плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят. Например доматите могат да подобрят защитата на кожата ти с 33%.

Полифенолите също са полезни за тена ти. Тях можеш да намериш например в зеления чай. Кофеинът пък намалява риска от рак, за целта е най-добре да изпиеш едно еспресо точно преди да отидеш на плажа.

7. Изкуствен тен

Да, изкуственият тен няма да те предпази от вредното влияние на слънцето, но когато отидат на плажа, много момичета със светла кожа се притесняват през първите няколко дни, защото нямат никакъв тен и затова залагат на продължителни часове излагане на слънце, за да компенсират. Както вече споменахме, това е неефективна и опасна стратегия, затова, ако се притесняваш, че не се вписваш, по-добре заложи на умерен изкуствен тен и стой по-малко на слънце.