Случвало ли ти се е едно кратко изречение или мъничка история да те накара да се замислиш и изцяло да преобърнеш начина си на мислене по даден въпрос? Сигурни сме, че да - просто защото всички сме човешки същества, които са дошли на тази земя, за да се променят непрекъснато, да научават нови неща и да не се страхуват от промяната, защото промяната е живот, а застоят - мъничка смърт. В този материал сме подбрали няколко наистина въздействащи цитата, които ще те накарат да поспреш и да дадеш нова перспектива на живота си.

1. Не задържай обидата в себе си

Цитат: “Прости на другите, не защото заслужават да им простиш, а защото заслужаваш да живееш в мир”

Урок, който ще научиш от него: “Това да си ядосан на някого, наранява само и единствено теб. Пусни гнева да си отиде, не заради другия човек, а заради себе си. Не забравяй, че да простиш не означава да забравиш, да простиш означава просто да приемеш, че нещо се е случило и да продължиш напред”

2. Как да се научиш да слушаш наистина

Цитат: “Повечето хора не слушат с намерението да разберат. Повечето хора слушат с намерението да отговорят”

Урок, който ще научиш от него: "Запитай се дали, когато водиш разговор, наистина слушаш събеседника си или просто си разсеяна от собствените си вътрешни брътвежи. Слушането и пълноценният разговор всъщност означават да се отдадеш на другия, за да бъде полезно общуването и за двете страни. Разговорът е като дишането, не е пълноценен ако само единият вдишва или само единият издишва - нужна е кооперативност и свързаност."

3. Спри да се сравняваш с другите

Цитат: “Причината, поради която се чувстваме несигурни е, че зад кулисите всички се сравняваме нашия живот с най-бляскавата сцена от личния филм на останалите”

Урок, който ще научиш от него: "Приеми, че всеки има свой път, всеки е уникален, всеки е една необятна Вселена. Това е очарованието на живота и точно поради тази причина не можеш и не трябва да се сравняваш с останалите. Освен това всеки има своите слабости и страхове - това ни прави хора."

4. Никога няма да забравиш дадено чувство

Цитат: Мая Анджелоу казва: “Научих, че хората ще забравят какво си казал, ще забравят какво си направил, но никога няма да забравят начина, по който си ги накарал да се чувстват”.

Урок, който ще научиш от него: "След време няма да си спомняш детайлите от взаимоотношенията си с хората, но винаги ще помниш какво влияние са имали тези хора над теб. Така че не се вглъбявай във всяка мъничка подробност, обърни внимание на начина, по който се чувстваш, анализирай го и го пусни да си отиде - само така ще вървиш напред."

5. Никога няма да имаш пълното спокойствие, към което се стремиш

Цитат: “Корабът е на сигурно място в пристанището, но не затова е създаден той”.

Урок, който ще научиш от него: "Всички се стремим към спокойствие и си повтаряме непрекъснато “Само това и това да се случи и ще се чувствам щастлива и спокойна”, това чувство на застиналост обаче никога не идва, нали? Животът просто не е създаден затова, той е едно приключение, което има спирки, но няма крайна цел, след която нищо не следва, иначе Вселената не би могла да съществува и да се развива."

6. Великите промени винаги идват отвътре

Цитат: “Ако едно яйце се счупи от външна сила, животът свършва. Ако се счупи от вътрешен импулс, животът започва. Великите неща винаги започват отвътре”.

Урок, който ще научиш от него: "Истинските промени идват винаги отвътре и когато си готова за тях."

7. Всичко е възможно

Цитат: “Глупакът не знаеше, че не е възможно и просто го направи”.

Урок, който ще научиш от него: "Замисляла ли си се, че най-лесно в живота ти са се случвали нещата, които не си обмисляла детайлно и в които си се впуснала без предварително да анализираш и да си казваш “Това не може да се случи, защото …”. Просто си пожелай нещо и позволи на Вселената да нареди нещата така, че да го получиш."