Нали не сте забравили, че единственият човек, който има пряк контрол върху щастието ви, сте самите вие? Ето защо е толкова важно накъде насочвате мислите си и какво поведение избирате. Ежедневно. Вижте кои 5 навика всъщност крадат от щастието ви, без да си давате сметка за това. А после ги премахнете. Ще видите, че резултатът ще ви изуми!

1. Подхранвате злоба в себе си

Когато подхранвате злоба в себе си към някой или нещo, вие сякаш непрекъснато носите със себе си тежък товар. Където и отидете, каквото и да правите, той е с вас. Тежи ви. Не ви позволява да дишате спокойно, да мислите спокойно. Не ви позволява да бъдете щастливи. Вярно е, че човек трудно забравя разочарованието, трудно преглъща горчилката. Но не позволявайте на миналото да превзема бъдещето ви. Освободи се от него. Заради себе си.

2. Критикувате другите

Замисляли ли сте се, че хората, които често критикуват другите, всъщност не са доволни най-вече от себе си? Че се държат неуважително с останалите, защото са забравили как наистина да уважават себе си? Не бъди един от тях. Дай на другите възможност да бъдат такива, каквито са. Дай им възможност да грешат. Приеми ги. Защото така ще можеш да приемеш и себе си. Само така ще можеш да си щастлив в кожата си.

3. Пристрастяваш се

Няма значение дали говорим за храна, цигари, алкохол, дори секс. Пристрастяването към каквото и да било носи маската на временно убежище от стреса, но всъщност единствено и само копае още повече почвата под краката ти. Когато усетиш, че отново те обзема желание да отвориш хладилника или да запалиш поредната цигара, излез на чист въздух. Разходи се. Дишай. Ще усетиш как напрежението постепенно се изпарява. Ще усетиш и удовлетворението, че не си саботирал за пореден път себе си.

4. Оплакваш се

Даваме си сметка, че от оплакването няма почва, и въпреки това го правим непрекъснато. Оплакваме се от връзката си, от работата си, от приятелите и роднините си, от килограмите си, от непознатите по улиците... Оплакваме се непрекъснато. Фокусираме се върху нещата, които не ни харесват, вместо върху тези, които могат да изпълнят живота ни с положителни емоции. Сами ограбваме себе си. Затова следващия път, когато ти се прииска да се оплачеш, стисни за момент устни. А след това се усмихни. Животът никак не е лош, нали?

5. Изпълнен си със съжаления

Най-пряката стъпка към депресията е фокусирането върху миналото и върху грешните решения, които ни се струва, че сме взели. Колкото и да ни се иска, няма как да променим това, което вече се е случило. И може би трябва. Може би без него нямаше да сме хората, които сме днес. Нямаше да притежаваме тази чувствителност. Нямаше да имаме тези мечти. Спри да се обвиняваш. Спри да съжаляваш. За всяко нещо си има причина. И ако си достатъчно търпелив и мъдър, ще я разбереш.

6. Клюкарстваш

Да пообсъждаш някой друг понякога звучи забавно. Дори разтоварващо. Но ефектът е измамен. Рано или късно започваш да се чувстваш зле. Даваш си сметка, че си пропилял безсмислено времето и емоциите си и то за нещо, което всъщност не харесваш. Нещо, което не обичаш да правиш и което не ти е приятно, когато го правят другите. Ами просто... не го прави.

7. Тревожиш се за бъдещето

Няма как да знаеш какво те очаква. Никой не знае. И в това е магията на живота. Защото може да те очакват много неща, някои хубави, други – не чак толкова, но едно не се променя – това, че от теб зависи как ще реагираш на тях. Вярвай в себе си, вярвай в мечтите си. Вярвай в живота. Давай всичко от себе си. Работи здраво. Обичай силно. Дишай с пълни гърди. Останалото ще се нареди.

Автор: Дейвид Уолфи