В световен мащаб десетки милиони души получават нежелани реакции, заболявания или наранявания вследствие на употребата на някои продукти, които могат да се открият в почти всяко домакинство. Учените смятат, че голяма част от нежеланите реакции са причинени от вредни химикали, за които знаем твърде малко.

Днес сме съставили списък със 7 опасни продукта или предмета, които много от нас използват. Оказва се, че те изобщо не са безвредни и ако можете, е най-добре да спрете да ги използвате още днес.

1. Продукти от стиропор

Продуктите от стиропор са вредни за околната среда, но са опасни и за нас, хората. Стиропорът съдържа стирен – токсичен химикал, който може да предизвика дразнене на кожата, очите и дихателните пътища, някои проучвания го свързват със заболявания на нервната система, а други твърдят, че може да предизвика рак. Малки количества от този химикал навлизат в тялото ни всеки път, когато пием или се храним от стиропорен съдове.

2. Мебели от пресовано дърво

Симпатичната масичка, която стои в ъгъла на дневната ви, изобщо не е толкова безобидна. Причината е, че производителите на мебели слепват пресованото дърво с лепило, което съдържа формалдехид.

Формалдехидът е безцветен газ с неприятен аромат, който може да предизвика проблеми с дихателните пътища. А колкото по-горещо и влажно става във стаята, толкова повече формалдехид се отделя във въздуха от мебелите.

3. Антибактериален сапун

Първо, множество проучвания показват, че антибактериалните сапуни не са по-ефективни от нормалния сапун.

Второ, честата употреба на антибактериален сапун може да доведе до резистентност при някои бактерии – ако продуктът се използва достатъчно често, той ще убие всички останали бактерии, освен най-упоритите, които с течение на времето са мутирали, за да оцелеят и при срещата си с антибактериален сапун.

Трето, една от основните съставки в антибактераилните сапуни доскоро беше триклозанът. Той е вреден за околната среда и за хората. Свързван е със следните ефекти върху човешкото здраве: нарушен хормонален баланс, отслабена имунна система и развитие на алергии, астма и екзема при децата, които от малки ползват антибактериален сапун.

За щастие, от 2017 г. Европейският съюз забрани използването на триклозан, но винаги е хубаво да четете опаковката.

4. Спиралите против комари

Трудно е да си представим спокойна лятна вечер, ако преди това не сме се напръскали хубаво с репелент или близо до нас не дими спирала против комари.

Според скорошни експерименти обаче димът от горящата спирала се равнява на дима от 75-130 цигари. Така че можете да си представите колко вредни са спиралите.

5. Ароматизаторите за въздух

Ароматизаторите за въздух съдържат фталати и много други опасни химикали, като бензен, формалдехид, пропеланти, бензоли и синтетични аромати. Тези химикали могат лесно да се вдишат, да попаднат върху кожата и да се абсорбират от тялото ни. Проучванията показват, че продължителното излагане на въздействието на тези химикали може да причини увреждане на белите дробове, черния дроб, бъбреците и централната нервна система и може да доведе до хормонален баланс, което увелича риска от някои видове рак и от развитието на репродуктивни проблеми.

Ако обичате ароматизаторите, ви съветваме да си направите ваш с помощта на естествени етерични масла.

6. Топчета против молци

Топчетата против молци спасяват вълнените ни дрехи, но ако прочетете етикета, ще разберете, че те са най-обикновен пестицид. Активната съставка на повечето топчета за молци е нафталинът. Ако се погълне, той може да увреди червените кръвни телца, да предизвика проблеми с бъбреците, гадене, болки в корема и гърчове. Има записани случаи, макар и редки, при които деца са получавали натравяне, защото са носели дрехи, съхранявани с топчета против молци.

Друга тяхна съставка – paradichlorobenzene, причинява рак при животните, но все още липсват проучвания за влиянието ѝ върху хората.

7. Ароматни пръчици

Също като при спиралите против комари, димът от тези пръчици съдържа някои опасни елементи, които могат да доведат до развитието на астма и други белодробни проблеми. Те са особено вредни и за домашните любимци. Кучетата например имат много силно обоняние и по-малки дробове, затова пръчиците са по-опасни за тях.