Приказките имат невероятно въздействие върху децата. Тези истории им разказват за света и ги учат на морални ценности. Но понякога те са толкова цинични, че сме изумени, че не сме ги забелязали преди.

"Жените трябва да са красиви, а мъжете - не", "Рике с перчема"

Кралицата има грозен син, но фея я утешава и ѝ казва, че той ще бъде много умен и ще направи умна жената, която го обича.

Друга кралица има 2 дъщери - едната много красива, а другата - грозна. Същата фея казва на жената, че красивото момиче ще бъде много глупаво, но ще има силата да прави красив всеки, който харесва.

Въпреки красотата си, по-голямата принцеса е толкова глупава, че хората са склонни да предпочитат компанията на нейната грозна, но интелигентна сестра.

Грозното момче се влюбва в грозната принцеса и обещава да я направи по-умна, ако се съгласи да се омъжи за него. За момчето обаче няма магическа трансформация, тъй като авторът ни уверява, че той става красив, когато принцесата свикне с външния му вид.

Грозната по-малка сестра просто няма шанс. Дори да успее да впечатли хората с личността си, хубавата сестра е тази, която има право да бъде героинята.

"Допусни една грешка и хората няма да я забравят", "Диаманти и жаби"

Вдовица има 2 дъщери. Тя обича по-голямата, която прилича на нея и се отнася като със слугиня с другата, защото прилича на баща ѝ.

Малката сестра отива за вода, среща възрастна дама и ѝ помага да утоли жаждата. В замяна на това старата дама я дарява с дарба: всеки път, когато момичето отвори уста, цветя и диаманти да падат по земята.

По-голямата сестра също се опитва да се запознае с тази фея, но се държи грубо с нея. За наказание тя ще бълва само змии и жаби.

Ужасената майка гони по-младото момиче от къщата и тя среща принц в гората. По-голямото момиче е прогонено и умира само, а майката остава ненаказана.

"За да успееш, трябва да тъпчеш другите", "Котаракът в чизми"

Тази котка принуждава хората да излъжат краля, за да може нейният стопанинът да изглежда по-добър. Мами чудовище да стане мишка, изяжда я и взима онова, което ѝ е притежавало. Като заплашва и лъже, котката постига целите си.

"Не трябва да жертваш нищо в името на любовта и да се надяваш хората да го оценят", "Малката русалка"

Русалка спасява принц и се влюбва в него. Иска да стане човек, затова сключва сделка с вещица и получава крака в замяна на гласа си. Тя срещна принца, но той се жени за друга жена и русалката се хвърля в морето.

"Момичетата винаги порастват преди момчетата", "Питър Пан

Уенди, за разлика от Питър и братята ѝ, не иска да остане завинаги в Невърленд - тя приема факта, че израства. Някои виждат това като символ на вътрешния конфликт между израстването и детството.

Освен това, Уенди очевидно иска да има връзка с Питър, но той остава в детството.

"Само студ, глад и заплахи могат да накарат хората да поумнеят", "Цар Дроздобрад"

Принцеса отхвърля всички кандидати за ръката ѝ, заради начина, по който изглеждат. Бащата на момичето губи търпение и ѝ нарежда да се омъжи за първия беден мъж, когото среща - оказа се мъжът, на когото принцесата се присмива най-много.

Младоженецът заключва принцесата в студена стая и я кара да работи, за да я превърне в послушна съпруга. И така, приказката ни учи, че някои хора могат да бъдат променени, но само с груба сила, колкото и грозно да звучи това.

"Винаги има някой по-силен от теб", "Медената питка"

Тя бяга от няколко преследвачи, но в крайна сметка е изядена от лисица. Идеята е, че колкото и да сме силни и умни, винаги има някой по-силен и по-умен.