Свикнали сме да четем, че една холивудска звезда прибира по няколко милиона за участие в касов филм. Има обаче и изключения. Това, че някои актьор е свикнал да получава високи хонорари, не значи, че не би направил компромис със заплащането. Особено ако му удаде възможност да изиграе роля, за която е мечтал. Понякога причината може да е режисьорът, друг път - търсенето на нови професионални предизвикателства. При всички случаи, актьорите, които събрахме днес, определено са се съгласили да получат ниско възнаграждение, но накрая да се чувствали удовлетворение от работата си. Продължете да четете, за да разберете кои са те.

1. Робърт Патинсън



Робърт Патинсън е спечелил около 100 милиона долара по време на цялата си филмова кариера. За първата част на филма „Здрач“ той получава 2,5 милиона долара, а за последния филм от поредицата - 25 милиона. Ако се вземе предвид и печалбата на актьора от боксофиса, той печели от франчайза внушителните 41 милиона долара. Хонорарът му за „Батман“ обаче е едва 3 милиона. Освен това Робърт не получава допълнителни бонуси от печалбата на филма по кината. Причината да сключи тази привидно не особено изгодна сделка е, че просто е голям фен на ролята на човека прилеп.

2. Райън Гослинг



Ролята на Ноа в романтичната драма „Тетрадката“ печели на Райън освен световна известност, и 1 милион долара. В следващите си проекти актьорът решава да държи на качеството на филмите, а не на комерсиалния им успех. Затова той се съгласява да получава по 1000 долара на седмица за участието в „Халф Нелсън“. Явно Гослинг е взел правилното решение, защото ролята в тази драма от 2006 г. му носи номинация за Оскар.

3. Матю Макконъхи



През 2008 г., във връзка с филмовата версията на сериала „Магнум“, на Матю Макконъхи е предложен сериозен хонорар – 15 милиона долара, плюс процент от продажбите. Въпреки това актьорът отказва ролята, защото иска да се съсредоточи върху по-сериозни роли. Верен на своята цел, Матю се снима в „Клубът на купувачите от Далас“ за по-малко от 200 000 долара. Превъплъщението му в тази драма от 2013 г. може да не му донася милиони долари, но му печели награда Оскар.

4. Кристен Стюарт



Докато за първия филм от поредицата „Здрач“ Кристен Стюарт получава 2 милиона долара, то за последните 2 филма от поредицата печели 25 милиона, плюс бонуси от боксофиса. Въпреки това, през 2012 г. тя решава да се снима заедно с Виго Монтерсен и Кирстен Дънст в драмата „По пътя“ – продукция с неголям бюджет. Поради масивни финансови съкращения, тя приема да намалят хонорара ѝ на 200 000 долара.

5. Опра Уинфри



Опра е една от най-богатите дами в Холивуд и години наред е най-високоплатената телевизионна водеща в САЩ. Заплатата ѝ е стигала до внушителните 315 милиона долара годишно. Това обаче невинаги е било така. През 1985 г. Опра се снима в драмата „Пурпурен цвят“ срещу скромните 35 000 долара. Причината за това е, че тогава Уинфри все още не е известна. Нейното толкшоу стартира година след излизането на филма.

6. Андрю Гарфийлд



Андрю Гарфийлд никога не е бил сред най-високоплатените актьори, които печелят по няколко милиона на филм. Дори участието си в двете части на „Спайдърмен“ са му платени общо 1,5 милиона долара, което е много по-малко заплащането на другите актьори, влезли в ролята през последните години - Том Холанд и Тоби Макгуайър. Андрю обаче не изпитва завист към колегите си. Напротив – той доказва, че не държи на парите, като се съгласява да се снима във филма на Скорсезе „Мълчание“ срещу минимално заплащане.

7. Джон Траволта



Мюзикълът „Брилянтин“ прави Джон Траволта супер популярен и търсен актьор, като той успява да получи до 20 милиона долара за следващите си проекти. Въпреки това актьорът се снима в шедьовъра на Куентин Тарантино „Криминале“ само срещу 140 000 долара. В крайна сметка изборът му е бил сполучлив, защото филмът се превърна в истинска класика.

8. Джона Хил



Джона Хил получава рекордните 10 милиона долара за комедията „Внедрени в час 2“. За „Вълкът от Уолстрийт“ обаче хонорарът му е едва 60 000 долара, при това преди данъците. Това заплащане наистина изглежда незадоволително, особено на фона на заплатата на Леонардо ди Каприо за същия проект – 10 милиона. Явно Джона наистина много е искал да работи с режисьора Мартин Скорсезе и е бил готов на компромиси за култовата роля.