Да си мием зъбите два пъти на ден и да мием ръцете си, след като се посетили тоалетната са уроци, които научаваме още като деца. Но се оказва, че има куп други хигиенни навици и правила, които не спазваме и така си вредим. 

За да ви предпазим от здравословни проблеми, сме подготвил 8 важни хигиенни навика, които малко хора спазват:

Не мием ръцете си, преди да отидем до тоалетната

Струва си да помислим за измиването на ръцете и преди да използваме тоалетната. Колкото и да сме внимателни, може да прехвърлим бактериите от ръцете си по кожата и да си създадем излишни проблеми.

Не избърсваме добре ръцете си след миене

Трябва да избършем хубаво ръцете си, след като ги измием. Във влажна среда бактериите се размножават до няколко пъти по-бързо.

Не разресваме косата си преди да я измием

Ако срешем косата си преди миене, ще удължим периода между подстригванията и ще я предпазим от заплитане. А и по този начин оставяме по гребена цялата коса, която би могла да влезе в канализационните тръби.

Носим обувки без чорапи

Може да е модерно и удобно, но комбинацията от некачествени обувки, пот и липса на чорапи е идеалната среда за развитие на гъбични инфекции. 

Не мием ръцете си, след като се зарадваме на домашно животно

Четирикраките ни приятели могат да ни предадат около 150 вирусни или бактериални инфекции. От 1415 патогенни микроорганизми, които са вредни за хората, 61% се пренасят по козината и капите на домашните ни любимци.

 Избърсваме потта си с ръка

Често избърсваме потта по челото си с ръце, тъй като не винаги имаме под ръка салфетка. Оказва се, че този навик е причина за дразнене на кожата, акне и пъпки. Всъщност около 1500 бактерии живеят на всеки квадратен сантиметър от кожата на ръцете, а половината от тях остават там дори след измиване. 

Мием лицето си под душа

Взимайки душ, всеки от нас измива лицето си под струята вода. Но това може да повлияе на здравето на кожата. Топлата вода в комбинация с агресивно налягане уврежда малките капиляри и нарушава защитната бариера на кожата.

Ходим боси

Ортопедите смятат, че ходенето бос не е добра идея. Не става въпрос дори за гъбични инфекции, а деформация на стъпалото поради неправилно разпределение на тежестта.