Може би си мислите, че спазвате хигиена, когато миете ръцете си и използвате сешоари с горещ въздух в обществените тоалетни. Прави сте, но все пак има скрит риск. Учените подозират, че сешоарите за ръце са в състояние да разпространят много бактерии върху наскоро измитите ръце. И се оказва, че не са безопасни за всеки от нас.

Ще проверим тази бактериална заплаха и ще споделим резултатите с вас. Бонусът също ще ви даде малко храна за размисъл.

Сешоарите за ръце разпространяват няколко вида микроби

Сешоарите за ръце придобиха популярност заради това, че са лесни за употреба. Изразената екологичност на тези устройства също добави няколко бонус точки в тяхна полза. Това всъщност може да са разпространители на бактерии, което предизвиква война от мнения. За да разберат дали е вярно или не, изследователи от Университета в Кънектикът и тези от Университета в Куинипиак излагат няколко прозрачни съда на въздуха в тоалетните при различни условия и след това ги проверяват в лаборатория.

Резултатите показват, че блюдата на Петри, оставени в тоалетната за 2 минути с изключени сешоари за ръце, има само една бактериална колония. Но включването на сешоара в продължение на 30 секунди променя ситуацията с останалите съдове. Тези проби са имали 18–60 колонии от микроби.

По-нататъшното изследване разкрива, че най-голямата част от бактериите идва от въздуха в тоалетната. И най-вече има микроби от обувки, кожа и фекалии. Кожните бактерии са открити на повърхности, които обикновено се докосват с ръце (например кранове или дръжки на вратите), бактериите от обувките са открити на пода, а фекални бактерии - на кранчетата за промиване и тоалетните седалки.

Тоалетните пръски допълват проблема

Ако не затворите капака, преди да промиете тоалетната, когато сте готови, давате своя малък принос за разпространението на микроби. Защото всеки път, когато го правите, в стаята се отделя облак от бактерии или урина. Ако капакът е отворен, всички тези микроби ще се утаят върху чантата и дрехите ви и ще покрият повърхностите около стаята. Така че, ако не искате да добавяте още към проблема, най-добрата идея е да затворите капака, преди да пуснете водата.

Колко сериозен е проблемът?

Въпреки че има доказателства, че сешоарите за ръце могат да разпространяват микроби върху току-що измитите ръце, все още има някои проблеми, на които трябва да се обърне внимание, както и някои добри новини. Повечето от микробите, открити по време на изследванията, са сравнително безобидни. Те не причинят сериозни заболявания при здрави хора, а в някои случаи дори могат да доведат до положителни резултати, като например повишаване на имунната система.

Но има някои групи хора, които трябва да бъдат изключително внимателни. Говорим за тези, които са отслабили имунната си система или се възстановяват от тежки заболявания. По-добре е също да бъдете нащрек, когато посещавате болници или други здравни заведения, тъй като там има вредни микроби.

Хартиените кърпи са алтернатива

Така че имайте предвид, че има малък шанс да развиете сериозно заболяване при използване на такива сешоари. Но ако искате да направите тази възможност възможно най-малка, използвайте хартиени кърпи. Изглежда, че това е по-хигиеничен начин да изсушим ръцете си, според един доклад.

Бонус:

Изглежда, че някои от тези сешоари за ръце никога не се почистват, както се вижда на снимката.

А вие какво използвате в обществените тоалетни - сешоари за ръце или хартиени кърпи?