Лошият дъх или неприятният вкус в устата ви може да е симптом за дребен и безобиден проблем или за нещо доста по-сериозно. Затова е редно да не го пренебрегвате.

Обърнете внимание на това дали вкусът е горчив, сладък, кисел или на метал. Помислете какви храни сте яли напоследък и кога и от колко време усещате този неприятен вкус.

Днес ви представяме някои от най-вероятните причини за него:

1. Може да имате бактериална или гъбична инфекция

Гъбичката кандида живее в чревната флора и в устата ни и обикновено не предизвиква проблеми, но при отслабена имунна система, тя бързо се размножава. Според проучванията тя е отговорна за 50 – 90% от всички случаи на кандидоза при човека.

Признак за такава инфекция са белите полепи по гърлото и сливиците, както и странният вкус в устата.

2. Може да сте бременна

Освен от гаденето и постоянната умора, голяма част от бременните жени се оплакват и от металически вкус в устата. Причината за това са промените в хормоните, които пък влияят на обонянието и вкуса, заради което изведнъж можете да намразите любимия си парфюм и страшно да ви се дояде брюкселско зеле. Но не се тревожете, този вкус обикновено изчезва в третия триместър.

3. Нуждаете се от повече цинк

Ако не консумирате храни с достатъчно цинк, може да усетите странен вкус в устата ви. Учените още не са напълно сигурни каква е връзката, но според едно проучване цинкът повишава нивата на густина – вид протеин, които контролира вкусовите рецептори.

4. Настинали сте

Ако усещате горчив вкус в устата, придружен от настинка или грип, не се притеснявайте – това е напълно нормално. И двете състояния са инфекции, с които имунната система трябва да се пребори. За целта тя произвежда повече протеини, което води до горчиво-сладък вкус в устата. Освен това бактериите и вирусите, които в този момент вилнеят в гърлото ви, също могат да доведат до промяна във вкуса.

5. Имате диабет

Ако тялото ви има проблем с регулирането на нивата на кръвната захар, можете да усетите необичаен сладък вкус в устата. Друга причина е, че диабетът може да понижи нивата на цинка.

6. Яли сте кедрови ядки

Учените още не са сигурни какво води до този феномен, но някои хора се оплакват от горчив вкус в устата няколко дни след като са яли кедрови ядки. Този неприятен вкус може да продължи два дни или две седмици и в началото се засилва с всяко хранене. Други странични ефекти от кедровите ядки не са открити.

7. В живота ви има много стрес

Безпокойството и непрестанната тревожност може да доведе до сухота в устата. Когато сте нервни, притеснени и неспокойни, отделяте по-малко слюнка. Тя обаче не само помага за първоначалното смилане на храната, но и се бори с лошите бактерии. Ако не произвеждате достатъчно количество слюнка, може да усетите странен вкус, който се дължи на бактериите, които са се размножили.

8. Виновни са лекарствата, които приемате

Някои лекарства могат да доведат до появата на странен вкус в устата – например тези за високо кръвно и алергии, антибиотици, противовъзпалителни лекарства, някои мултивитамини и други. За щастие, след лечението този неприятен вкус изчезва.

9. Трябва да подобрите оралната си хигиена

В устата ви живеят много видове бактерии – и добри, и лоши. Ако не си миете зъбите поне два пъти на ден и не ползвате конец, позволявате на лошите бактерии да се разпространят и размножат, което води до кариеси, възпалени венци и неприятен дъх и вкус.

Каквато и да е причината, ако неприятният вкус продължава със седмици, се обърнете към стоматолога ви.