Падането на зъб не е страшно само когато си малко дете и се разделяш с млечните си зъби, за всички възрастни си е истински кошмар.

Според изследванията една четвърт от възрастните губят всичките си зъби до 74-годишна възраст. И въпреки че денталните импланти и протезите могат да помогнат, те могат да са доста неудобни, тъй като не се адаптират ефективно към промените, които се случват с челюстта и устата с напредването на годините.

Учени от години се опитват да намерят нов начин за възстановяването на падналите зъби при възрастни пациенти, използвайки стволови клетки за целта. И най-накрая се оказва, че са направили пробив в тази насока.

Учени от Колумбийския университет се надяват чрез стволови клетки да израснат нови здрави зъби, които ще могат да се адаптират към промените в устната кухина и ще бъдат много по-удобни за пациентите.

Засега са проведени само експерименти върху плъхове, но при тях зъбите са се възстановили за 9 седмици. Според учените това е първият случай, в който се наблюдава регенерация на зъби при бозайници.

В момента учените от Колумбийския университет приемат доброволци, които да се подложат на новата процедура, за да се провери дали може да бъде приложена и при хора. Те се надяват тази иновация да стане масово достъпна в скоро време, а наново порасналите зъби ще бъдат по-евтини, по-удобни и по-здрави от имплантите, които за момента са най-добрата алтернатива.