Според американската психоложка Гейл Салц страхът от остаряването е най-разпространената фобия. Но независимо дали мисълта за старостта ни ужасява, или отдавна сме я приели, тялото ни се променя с годините и лекарите са на мнение, че единственото, което можем да направим, е да се стремим да живеем здравословно и да знаем кои промени са нормални, и кои показват проблем.

Но какви са промените, които настъпват при почти всички? Разбира се, знаем за побеляването на косата и появата на бръчки, но има и по-малко познати промени, за които ще стане дума днес.

1. Зъбите стават по-малко чувствителни

С годините зъбите стават по-малко чувствителни към горещи и студени храни. На първо четене този факт звучи чудесно, но всъщност това може да доведе до други проблеми. С напредването на възрастта нервите в зъбите се свиват, което води до понижаване на чувствителността на зъбите, но заради това хората спират да усещат не само дразнене при много студени храни, но и симптомите на други проблеми със зъбите, поради което отиват на лекар, когато е вече твърде късно.

2. Носът става по-голям

Обикновено спираме да растем около 18-годишна възраст, но две части от тялото ни продължават да растат през целия ни живот – това са ушите и носът. Причината е, че те са съставени не от кости, а от хрущяли. Обикновено носът започва да расте особено бързо около 50-ата ни годишнина и доста често върхът му се спуска надолу.

3. Бедрата стават по-малки

Тялото е съставено основно от няколко компонента – кости, мускули, мазнини и вода. С напредването на възрастта се случват промени в техния състав. Обикновено количеството на мастната тъкан се увеличава, а мускулната маса и плътността на костите намаляват. Освен това течността в клетките се понижава и това променя формата на тялото ни.

Така тънката талия и пищните бедра могат да се превърнат в голяма талия и тънки бедра. Причината е, че при менопауза естрогенът намалява и това води до преместване на мастните депа от долната част на тялото към горната част. При мъжете спадът на тестостерона също променя разпределението на мазнините и техните бедра също стават по-тесни.

4. Миглите стават по-къси

Неправилната грижа, проблемите с щитовидната жлеза и алергиите са основните фактори, които влияят на дължината на миглите ви, но възрастта също оказва ефект. Според едно проучване 44% от мъжете и жените са забелязали, че миглите им са станали по-къси и по-тънки с напредването на годините.

5. Либидото... се повишава!

Колкото и странно да звучи, либидото ни става по-силно преди менопаузата. Тогава настъпват големи хормонални промени и в нас бушува истински пожар от страст. Според учените по този начин нашето тяло иска да ни погоди „номер“. То осъзнава, че последният ни шанс да забременеем наближава, затова ни подтиква към повече секс. От друга страна, психолозите са на мнение, че жените около 40-годишна възраст навлизат в период на сексуална революция, защото животът им е по-спокоен – децата им са по-независими, а кариерата им е стабилна, което им позволява да се отдадат на повече удоволствия.

6. Стъпалата стават по-големи

Ортопедите твърдят, че с възрастта ходилата ни стават все по-плоски, заради което стават и по-дълги и широки. Причината е, че сухожилията се отпускат и затова стъпалото променя формата си.

7. Луничките изчезват

Обикновено хората с много светла кожа и рижа коса имат лунички, които се появяват в детството им. Но с течение на времето голяма част от тях изчезва.

8. Пръстовите ви отпечатъци се променят

В продължение на много години криминолозите смятат, че пръстовите ни отпечатъци не се променят цял живот, но през 2015 г. учени оповестяват изводите от свое проучване, в което са изследвали отпечатъците на над 15 хил. души. Те са открили, че не само травма може да промени отпечатъците, но и възрастта ни. Промените не са много драстични, но определено са налице.

9. Цветоусещането се променя

Американски учени са изследвали как се променя цветоусещането ни с напредването на възрастта. В тяхното проучване са взели участие над 900 души на възраст между 58 и 102 г. Учените са установили, че остаряването води до появата на жълтеникав филтър, т.е. всеки цвят ни се струва малко по-жълт и различаването на някои цветове, като синьо и лилаво или жълто и зелено, става по-трудно.

10. Вкусът на храната се променя

Вкусовите рецептори върху езика намаляват с възрастта, затова е възможно вкусът ни да се промени и някои продукти, които сте мразели като млади, да ви се струват като истински деликатеси, когато остареете. Жените забелязват промени в предпочитанията си обикновено след 50-годишна възраст, а мъжете – когато навършат 60 г. Впрочем според някои проучвания най-популярните храни сред по-възрастните хора са... козето сирене, малките кисели краставички и зрелият боб.

11. Усещането за щастие

Въпреки казаното дотук, проучванията показват, че възрастните хора са по-щастливи. Американски учени са провели проучване сред 1000 мъже и жени на възраст между 50 и 99 години. Те са установили, че възрастните хора са по-позитивни от младите, когато трябва да се справят с различни проблеми от живота.