Понякога човешки живот може да бъде спасен не от технологиите или от опитните лекари, а от малка промяна в старите правила.

Запознайте се с австралийския лекар Роб Хакет, на когото преди повече от година му хрумва идеята да надпише медицинската си шапка – „Роб, анестезиолог“.

Идеята на Роб е подкрепена от много студенти по медицина в САЩ и Великобритания. За това свидетелстват хилядите снимки в социалните мрежи.

Много от по-възрастните колеги на Роб били скептични към идеята. Някои от тях директно го питали „Да не би да не си помниш собственото име?“, а може би и вие се питате „И какво от това, че си е надписал шапката?“.

Работата е там, че много често докторите се представят един на друг точно преди операцията и никой не отдава голямо значение на този момент. В напрегната ситуация лекарите могат да забравят имената на колегите си или дори да не ги разпознаят зад медицинската маска. Идеята на Роб цели да намали лекарските грешки, които са вследствие на лоша комуникация между лекарите.

Надписването на шапките е много просто, но ефективно решение. А тенденцията се разпространява по цял свят. Направено е и проучване, за да се провери дали идеята работи. Според едно допитване в английски болници 90% от лекарите вече знаели имената на своите колеги, докато преди само 38% от тях знаели имената на всичките си колеги.

Идеята оказва положителен ефект и върху пациентите. Например жена, която чака за секцио, може да се почувства по-спокойна, ако знае имената и длъжностите на всеки човек в стаята.

И не на последно място, многократното използване на една шапка има положителен ефект върху околната среда. Изчислено е, че една болница с 20 операционни зали изхвърля по 100 хил. шапки на година. А тези шапки се правят от вискоза, която се разгражда трудно и е доста вредна за природата. Използването на шапките по няколко пъти намалява финансовите разходи на болницата и намалява количеството боклук.