Все още съществуват много митове и предразсъдъци към поставянето на брекети – някои хора си мислят, че брекетите вредят на зъбите, че са болезнени или че могат да се носят само от деца.

Нищо от това не е вярно, затова решихме днес да разбием няколко мита и да дадем отговорите на най-често задаваните въпроси за брекетите.

1. Може ли да се сложат брекети само на едната челюст или на част от зъбите?

На пръв поглед по-евтиното и добро решение е да се сложат брекети само в проблемната област, но това невинаги е така.

Целта на брекетите не е само козметична, ортодонтите взимат под внимание и няколко други фактора – как се срещат горните и долните зъби, как дъвчете, как поставяте езика си. Долната и горната челюст трябва да си пасват като часовников механизъм, затова обикновено се налага да се сложат брекети и на двата реда зъби, дори да ви се струва, че имате проблем само на едно място.

Слагането на брекети само на няколко зъба обикновено е още по-неефективно.

2. Вярно ли е, че зъбите по-бързо се развалят с брекетите?

Нека разгледаме основните митове, свързани с брекетите.

Мит №1: Зъбите прогниват под брекетите

Около брекетите наистина могат да се натрупат парченца храна и затова е много важно пациентите да поддържат безупречна хигиена. Така че брекетите не са причината за повечето кариеси, но определено изискват по-добра поддръжка. Под самите брекети зъбите са си напълно здрави и чисти.

Мит №2: Премахването на брекетите може да напука емайла

Това не е вярно, брекетите се поставят чрез специално лепило, което много лесно се премахва от ортодонта, освен това се свалят и поставят много внимателно.

Мит №3: След лечението зъбите стават по-хлабави и могат да паднат.

Няма такова нещо, освен това след лечението с брекети, ортодонтите предписват носенето на ритейнъри, които заздравяват зъбите и им пречат да се върнат в обратното си положение.

3. На каква възраст мога да си сложа брекети?

Няма ограничение. Брекети могат да се носят и на 15, и на 30, и на 45-годишна възраст. Днес все повече възрастни си слагат брекети, за да оправят неправилната си захапка.

4. Страх ме е, че ще трябва да ям само супи и пасирани храни, след като си сложа брекети. Това вярно ли е?

В самото начало на лечението ще ви е трудно да ядете по-твърди храни, защото ще усещате напрежение, но след няколко седмици това преминава.

Ще трябва и да направите някои промени в диетата си, но те не са толкова драстични. Ще трябва да намалите някои храни, които са трудни за дъвчене, като ядки, твърди бонбони, дъвки, твърди плодове и зеленчуци, например трябва да си режете ябълките, вместо директно да ги отхапвате. Това ще намали опасността от разлепване на брекетите.

Трябва да изключите и повечето бонбони, корнфлейкса, снаксовете и чипсовете, защото парченца от тях лесно остават около брекетите и увеличават риска от кариеси.

Добре е да намалите и консумацията на напитки, които могат да оцветят брекетите, особено ако са керамични. И не бива да ядете топли и студени храни непосредствено едни след други, за да не се разхлабят брекетите.

Така че – да, ограничения има, но пък основно трябва да намалите вредните храни, така че накрая не само ще имате по-хубава усмивка, но ще бъдете и по-здрави.

5. Мога ли да лекувам някой зъб, ако нося брекети?

Да, разбира се. При тежки случаи брекетите могат и да се махнат, а после пак да се поставят. Но за да избегнете такива ситуации, трябва да спазвате безупречна хигиена.

6. Неправилната захапка само козметичен проблем ли е или може да доведе до някакви здравословни проблеми?

Определено не е само козметичен дефект. Неправилната захапка може да доведе до неравномерно разпределяне на храната в устната кухина, което да доведе до ерозиране на емейла, разхлабване на някои зъби и възпаление на венците. В бъдеще може да доведе да кариеси, пулпит, гингивит и периодонтит.

При тежки случаи е установено, че неправилната захапка влияе на състоянието на мускулите, които движат челюстта, а тези мускули повлияват и на съседните мускули, заради което позицията на главата ви се променя и това води до изкривяване на гръбнака.

7. Дали хората ще ми се смеят?

Естествено е да се притеснявате, но истината е, че брекетите ще правят най-голямо впечатление на самите вас, защото това си е вашата уста. Останалите обаче много скоро ще спрат дори да ги забелязват и със сигурност няма да си помислят нищо лошо за вас, по-скоро ще се впечатлят, че се грижите за здравето и усмивката си. Освен това си представете колко хубава ще е усмивката ви, когато един ден ги махнете.

А ето как работят брекетите: