Глутенът е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения (ечемик, овес и ръж). През последните години обаче глутенът се е превърнал в основния злодей на здравословното хранене и безглутеновите продукти са хит на пазара. Според последни проучвания в САЩ една трета от населението се опитва да намали консумацията си на глутен.

Но необходимо ли е? Наистина ли глутенът е толкова страшен или това е поредната заблуда? Нека разберем, като разбием няколко популярни мита за глутена, в които много хора вярват.

1. Ако спрете глутена, ще подобрите състоянието на стомаха ви

Няма достоверни доказателства, че спирането на глутена ще подобри работата на храносмилателната ви система или че неговата консумация всъщност ще ви разболее. Затова, ако не страдате от цьолиакия, която е остра непоносимост към глутен, или от друга форма на глутенова непоносимост, няма никаква причина да спрете да ядете глутен. Освен това цьолиакията изобщо не е често срещана болест. В различните части на света нейното разпространение варира, но средно засяга около 0,5-1% от хората. Освен това тя се открива на много ранна детска възраст, така че едва ли цял живот сте страдали от цьолиакия, без да разберете.

Ако обаче премахнете глутена, въпреки че няма медицинска причина за това, най-вероятно ще почнете да приемате по-малко фибри, което определено ще се отрази зле на стомаха ви.

2. Ако спрете глутена, ще отслабнете

Самият глутен не е виновен за качването на килограми, това зависи от количеството и качеството на тестените продукти, които консумирате, както и колко активен начин на живот водите. Наистина спирането на тестените продукти може да доведе до отслабване, но не защото сте спрели глутена, а защото тестото по принцип съдържа много калории, а с него често се прекалява.

Ако ядете безглутенови продукти в големи количества, пак ще качите килограми.

3. Безглутеновите продукти са винаги по-здравословни

Безглутеновите храни струват повече от обикновените продукти, но не е задължително да са по-здравословни. Някои проучвания показват, че ако нямате цьолиакия, но спрете глутена и минете на безглутенови алтернативи, е много вероятно да започнете да се храните дори по-нездравословно от преди. Много безглутенови продукти, като безглутенови кексчета, хляб, паста и т.н., съдържат повече захар, сол, наситени мазнини и калории спрямо обикновените им родственици. Освен това съдържат по-малко фибри и протеини. Така че безглутеновият етикет не прави храната автоматично по-здравословна.

4. Ако спрете глутена, ще пращите от енергия

Някои хора твърдят, че се чувстват по-енергични, откакто са спрели глутена. Причината за това отново не е в глутена, а най-вероятно в повишената консумация на плодове и зеленчуци за сметка на високалорийните и мазни полуфабрикати. Когато хората спрат глутена, те се стараят да променят и други елементи от диетата си, а точно балансираната диета с чисти продукти може да ни зареди с повече енергия и няма значение дали в нея има глутен, или не.

Няма проучвания, които да доказват, че спирането на глутена води до повишаване на енергията.

5. Хората не могат да усвоят глутена

Глутенът е протеин и всички хора могат да го усвоят. Да, той не се усвоява напълно от организма, но това не означава, че стомахът ни изобщо не може да го преработи. Всъщност много храни се усвояват само частично от организма ни и в това няма нищо странно.

Глутенът присъства в менюто на хората и животните от хилядолетия и организмът ни е напълно пригоден към него. Някои привърженици на безглутеновите продукти защитават избора си с това, че пещерните хора не са яли глутен, но все пак пещерните хора не са яли много от храните, които консумираме днес, но това не означава, че те са вредни или че тялото ни не може да се справи с тях.

6. Спирането на глутена може да помогне на всеки

Твърди се, че за всеки би било по-хубаво да спре глутена, но това не е така. Ако нямате непоносимост към глутен, подобна диета няма да е автоматично по-здравословна за вас. Ако спрете полуфабрикатите с глутен, за да ги замените с полуфабрикати без глутен, няма да има абсолютно никаква полза. Най-добре е да спрете полуфабрикатите и бързата храна, ако искате да сте здрави.

7. Глутенът предизвиква рак

Няма доказателства, че глутенът предизвиква рак, единственото изключение са хората, страдащи от цьолиакия. Всъщност много храни с глутен, например пълнозърнестият домашен хляб, съдържат витамини и минерали, които предпазват от рак.

8. Безглутеновата диета е нисковъглехидратна

Ако спрете тестените изделия, наистина ще намалите въглехидратите, но много храни, като картофите, царевицата, тиквата, бананите, бобът, грахът, лещата и много други, не съдържат глутен, а са богати на въглехидрати. Ако ги консумирате, пак ще приемате много въглехидрати. Но трябва да отбележим, че здравословните храни с много въглехидрати изобщо не са страшни. Всъщност японците ядат много въглехидрати, а са едни от най-здравите в света.

След всичко казано дотук можем да заключим, че манията по безглутеновите продукти е нова мода, която един ден ще отшуми.