Доста „плюс сайз“ модели станаха известни през последните години и благодарение на тях в модните списания се появяват не само кльощави момичета, но и жени с най-различни размери и форми.

И въпреки че сякаш светът на модата е отворил вратите си за по-пищните дами, животът на един плюс сайз модел не е толкова лесен, колкото си мислим. Оказва се, че те се сблъскват с някои доста неочаквани предизвикателства, за които малко от нас са подозирали.

Ето какви са те:

  • Плюс саюз моделите често са канени за реклами, но почти никога за дефилета. Някои известни марки, като „Виктория Сикрет“, отказват да включва плюс сайз модели в обичайните си ревюта. Дизайнерите от такива компании организират отделни дефилета за жени с „нестандартни“ размери, но никога не правят едно шоу за всички модели и жени.
  • Обичайната работа на плюс сайз моделите е да се снимат по бельо и бански. Модели от бранша разказват, че дизайнерите и фотографите бързат да ги съблекат, защото е по-лесно да ги снимат по бельо, отколкото да им намерят подходящи дрехи. Много момичета се оплакват, че ги третират просто като обекти.
  • Ако все пак един плюс сайз модел е поканен да рекламира дрехи, организаторите ще се опитат да скрият тялото му в дрехите. Много дизайнери смятат, че по-пищните момичета трябва да крият недостатъците си, а не да подчертават предимствата си.
  • Има строги изисквания и в света на плюс сайз моделите: допълнителното тегло трябва да е само на „необходимите места“, а моделът трябва да има фигура на пясъчен часовник.

  • Много хора си мислят, че на плюс сайз моделите им се плаща, за да ядат много и да си стоят „дебели“, но тези момичета редовно ходят на фитнес и се стремят да се хранят здравословно. В същото време споделят, че много хора, щом ги видят във фитнеса, ги хвалят, защото „най-накрая са решили да отслабнат“. А по-грозната истина е, че дизайнерите и модните агенции държат плюс сайз моделите да си останат плюс сайз и дори ги критикуват, ако отслабнат с повече килограми. Един модел споделя, че в определен период трябвало да носи зъбен ретайнер, което ѝ пречело да се храни както обикновено. Вследствие на което тя отслабнала не малко. Заради това загубила клиенти и получила сериозно мъмрене от страна на модната си агенция.
  • В същото време почти никой не наема момичета със „средни“ размери – дизайнерите търсят или много кльощави момичета, или плюс сайз модели, жените по средата (с размери M/L) са най-масовият клиент, но те много рядко имат представителки в модните среди.

  • Много от тези модели ненавиждат термина „плюс сайз“, защото омаловажава тяхната работа и ги поставя в друга категория от "обикновените" модели. Такова отношение редовно срещат и от фотографите, които ги молят да не позират, а просто да се усмихват и да изглеждат щастливи.
  • Плюс сайз моделите получават най-много негативни коментари от други жени.