Този магически период от десет години – откакто станеш на 20 г. докато не навършиш 30, е изпълнен с много уроци. През това време научаваш много нови неща за себе си, осъзнаваш малко по-добре какво искаш от живота, взимаш избори, които ще се отразят на целия ти житейски път, и неминуемо се променяш – твоето 20-годишно Аз е много по-различно от твоето 29-годишно Аз.

А ето какво най-вероятно ще ти се случи, когато наближиш 30-те:

1. Ще изгубиш приятели

Въпреки че е трудно и тежко да се разделяме с приятелите си, това е част от живота. Няма как да бъдеш приятелка с всички, просто в седмицата няма достатъчно време. Ще трябва да се научиш да се стараеш за приятелствата, които наистина цениш, за онези хора, които винаги те подкрепят. Определено не е нужно да си приятелка с хората, които те правят нещастна, с онези, които не полагат същите усилия, които те принизяват или с които просто няма какво вече да си кажете.

Ако усещаш, че някое приятелство те напряга, е време да продължиш напред.

2. Ще се научиш да цениш съня

Когато станеш на 20 г., си все още изпълнена с енергия – можеш да учиш цяла нощ, да поспиш 2 ч., преди да отидеш на работа и пак да изглеждаш свежа и адекватна, а накрая да завършиш деня с дискотека или бар. За съжаление, положението не е същото, когато наближиш 30-те. Все по-често ще се чувстваш уморена, а когато не си доспиш, ще си раздразнителна, избухлива и емоционална. Има директна връзка между липсата на сън и здравето – както психическото, така и физическото. А здравето ти ще става все по-важно и ще трябва да се грижиш по-сериозно за него.

3. Вече не е забавно да будуваш цяла нощ

Освен ако не си на някой НЕВЕРОЯТЕН купон, то няма смисъл да будуваш до 6 сутринта. Дискотеките стават все по-малко приемливи. Да, от време на време са супер, но да пилееш пари всеки петък, за да се чувстваш като развалина на следващия ден – не, благодаря. Да, махмурлукът става все по-неприятен с възрастта. Ще трябва да пестиш енергията си за купоните, които наистина си заслужават.

4. Ще копнееш да пътуваш... постоянно!

В началото на този 10-годишен период имаш много свободно време и много възможности за пътуване, ако това се отнася и за теб, нашият съвет е – пътувай! Пътувай колкото често можеш и не пести сили, защото по-късно ще започнеш сериозна 8-часова работа, ще имаш все повече задължения и грижи, а пък ще ти се пътува по-силно от преди. Затова пътувай винаги, когато имаш възможност – животът е твърде кратък, за да не посетиш дестинацията на мечтите си още тази година.

5. Ще ти е все по-приятно да прекарваш време сама със себе си

Може би си от хората, които обожават да излизат и мразят да пропускат събирания и купони, но с възрастта този купонджийски дух се уталожва. Понякога е супер да не отидеш на някое излизане, особено ако не си въодушевена от компанията, която ще е там. Няма нищо лошо в петък вечер да си останеш вкъщи и да отделиш време на себе си.

6. Едва ли ще се радваш на финансова стабилност

Да, някои от приятелите ти ще успеят да си купят сами жилища (без никаква помощ от родителите си!), ще започнеш (или поне ще търсиш) сериозна работа, ще имаш повече пари, но едва ли ще се радваш на финансовата стабилност, която са имали родителите ти на същите години. Просто времената са други и става все по-трудно да си финансово стабилен.

7. Пак няма да слушаш родителите си, въпреки че би трябвало да го направиш

С възрастта все повече разбираш родителите си и осъзнаваш, че са били прави, когато са ти казали това и онова, но пак ще им се дразниш понякога. Родителите ти имат много повече опит от теб и вместо да повтаряш техните грешки, можеш да се опиташ да се вслушаш в съветите им. Поучи се от тяхното минало и ще си с една крачка преди другите.

8. Ще имаш по-добра представа от това, което искаш в живота

Трябва да посветиш своите 20 на това да откриваш и преоткриваш себе си. Пътувай. Работи различни неща. Учи. Живей на различни места. Така ще разбереш по-добре какво искаш. Не се страхувай от промяната, не се страхувай да правиш грешки и да преследваш възможностите, които животът ти предоставя. Да, няма как напълно да осъзнаеш какво искаш от живота, защото ние постоянно се променяме, но със сигурност ще си доста близо в края на 20-те ти години, ако преди това си отделила достатъчно време, за да се опознаеш. Дори да си мразела всяка работа, с която си се захващала, поне си я отметнала от списъка. Продължавай смело напред!