Скоро наближаваш 30-те? Или вече си ги навършила? Чудиш се какво те очаква? Днес отговор на въпросите ти ще даде текстът на Дийр Уенди.

„В момента съм на тази възраст (38 г.), на която първо трябва да помисля, преди да отговоря на въпроса на колко години съм. Не знам дали ми е трудно да отговаря веднага, защото вече съм била на 37 други възрасти и е лесно да им изгубиш бройката, или може би защото отказвам да го приема, или пък вече остарявам и паметта ми отслабва. Вероятно е някаква комбинация от трите. Но независимо каква е причината, 30-те ми години отлетяха бързо и много скоро ще бъдат само спомен. Затова, с надеждата да съхраня този спомен и за да отпразнувам това невероятно десетилетие от живота ми, пиша тези 30 неща, които се случиха на мен и вероятно ще се случат и на теб, когато си на 30:

1. Ако приятелите ти живеят по-далеч от няколко пресечки, вместо да ги виждаш няколко пъти седмично, ще ги виждаш няколко пъти годишно... най-много.

2. Помниш ли евтините марки по моловете, които толкова обичаше и през чиито магазини винаги минаваше? Е, на 30 ще бързаш да излезеш до 10 минути, защото музиката вътре е ужасна, опашките за пробната са твърде големи, а дрехите изглеждат така, сякаш няма да издържат и една седмица.

3. Гледането на няколко серии от нов сериал ще ти звучи по-примамливо от изпиването на няколко питиета в събота вечер.

4. Вече няма да имаш ваканции, вместо това ще ходиш на сватби и ще посещаваш роднините си.

5. Да вършиш работа, която харесваш, с хора, които не мразиш, ще е по-важно от размера на заплатата или потенциала ти за израстване в кариерата.

6. Ако още си неомъжена, ще почнеш да преосмисляш някои от глупостите, заради които си късала с момчетата, когато беше на 20.

7. Ще става все по-трудно да поддържаш теглото си.

8. Ще казваш „Не“ все по-лесно.

9. Ще се уповаваш на нова алкохолна стратегия – например ще изпиваш две малки, а после ще минаваш на бира до края на вечерта, или ще изпиваш по една чаша вода с всяка чаша вино. И всичко това, за да избегнеш ужасния махмурлук на сутринта.

10. Тази стратегия работи само горе-долу.

11. Вече няма да се питаш и въобще няма да ти пука дали този или онзи те харесват. Никой няма време за такива глупости.

12. Ще си взимаш карта за фитнес и после няма да ходиш сериозно... и така поне седем пъти. Освен това вероятно ще започнеш да тичаш, защото ти се струва, че всичките ти приятели във Фейсбук ходят да тичат всяка сутрин или са участвали в маратон.

13. Дневните партита ще са пълни с деца (някои от тях ще бъдат твои) и вероятно постоянно ще ти казват „лельо...“, независимо дали имате роднинска връзка.

14. Никой от приятелите ти няма да прави истински купони. А когато все пак това стане, ще направиш няколкостотин снимки, за да ги покажеш на бъдещите поколения.

15. Във Фейсбук ще постваш неща като „Препоръчайте ми блендер“ и това ще предизвиква голям интерес. Ще получаваш по 73 коментара на такъв въпрос и всичките ще са различни.

16. Ще станеш изпълнител на завещанието на родителите си и ще обсъдиш желанията им, в случай че нещо им се случи.

17. Една от най-вълнуващите ти покупки ще бъде ново легло.

18. Следвана от другите вълнуващи покупки – нова пералня и миялна.

19. Понякога ще мислиш за заемите и кредите си и направо ще ти се реве.

20. Ти или някоя от най-добрите ти приятелки ще се разведе.

21. Ти или някоя от близките ти приятелки ще има проблем със зачеването.

22. Някой, когото познаваш от гимназията, ще стане баба или дядо.

23. Ще те оставя да го обмислиш...

24. Да, вероятно няма да ти се случи, докато не си към края на 30-те, но все пак. Тогава, на практика, ще си достатъчно стара, за да бъдеш баба.

25. Ще започнеш да мислиш сериозно за здравето си. Ще започнеш да се питаш дали пък нямаш непоносимост към млякото, или може би глутенът наистина не ти влияе добре. Освен това винаги ще си носиш таблетки против киселини.

26. Ако си необвързана, в един момент ще излизаш с човек, който има дете.

27. И ще се питаш дали искаш да имаш свое собствено.

28. Като съберем всички посещения при дерматолога, ендокринолога, зъболекаря, гинеколога и личния лекар на детето ти, се получава, че 60% от живота си прекарваш по лекарски кабинети.

29. Ще се увличаш по неща като лечебното гладуване или детоксикацията с фрешове, за които всички говорят. Надяваш се с тях да пречистиш тялото и ума си. И се надяваш да се чувстваш страхотно.

30. На втория ден от новия ти режим ще изядеш един бургер и това ще е най-хубавият бургер в живота ти и ще ти се иска да извикаш: „Аз наистина се чувствам страхотно!“.