Британски изследователи се опитват да получат отговор на въпроса, коя възраст е най-доброто време за любов или изграждане на кариера, както и кога хората се чувстват най-щастливи. Оказва се, че върхът на щастието настъпва на тридесет години, но най-добрият период за кариера и за изграждане на сериозна връзка е около 40 години.

Секс, и не само ...

Учените привлекли да участват в проучването около две хиляди доброволци. Резултатите били публикувани в изданието на „Independent”. Оказало се, че човек започва да се чувства най-добре към средата на 30-те години. Тази възраст е оптимална в много отношения: периодът на личностно изграждане обикновено вече е завършил, обучението е зад гърба ни, основите са поставени и стабилността е налице.

Има определен жизнен стандарт и професионален опит. В същото време, човек е все още млад, пълен с енергия и знае какво иска. Той е в състояние да се наслади пълноценно на живота.

Също така, 30-годишните оценяват високо качеството на своя сексуален живот. На тази възраст, сме напълно наясно със своите предпочитания, познаваме добре както себе си, така и партньора си, а това дава по-голямо удовлетворение от секса.

Средно на 32 години ние започваме по-внимателно да си избираме партньори и се съсредоточаваме повече върху отношенията, отколкото върху сексуалната съвместимост. Но някои узряват за това чак към 40 години, уморени от поредицата сексуални приключения ...

Ако на 25, за да заживеете с някого, е достатъчно той да изглежда сексуално привлекателен, то към 30 – 40 по-голямата част от хората обръщат внимание на други качества - надеждност и уравновесен характер.

Кариера ... и всичко за щастието

На тридесет години ние за първи път започваме да мислим сериозно за здравето си. На 20 - 25 години младите хора ходят по купони и пият алкохол, без да обръщат внимание на леките неразположения. На 30 ставаме по-отговорни и вече ходим на лекар, ако не се чувстваме добре, търсим информация в интернет по медицински теми.

Що се отнася до кариерата, по-голямата част от анкетираните са постигнали значителен успех едва към 38 години. Но за желаното ниво на заплата трябва да почакат средно до 42 години.

Според психолога Дона Доусън, разцвет на щастието настъпва към 39 години: на тази възраст хората обикновено вече са се наложили в личен и в професионален план и най-важното - най-накрая могат да решат финансовите си проблеми.

"Поколение – XXI”

Ако се замислим, цялата тази статистика преди 50 години щеше да изглежда странно. Тогава беше прието младите хора да се женят рано - да речем, веднага след дипломирането си на 22 - 25 години. На 30 години хората са се "установили" - със семейство, с деца, за които трябва да се грижат, така че не са имали време да живеят "за себе си". След 40 вече се чувстват толкова зрели, че започват да мислят за старостта.

В днешно време нещата много са се променили. Обичайно е да се наричат "младежи" хора на 40 години, вместо на 30, както преди. Средната възраст се е изместила към 50. Създаването на семейство се отлага до 30-35 години, а дотогава се гради кариера, намират се различни хобита и пътувания.

Все по-голям брой от 35 - 40-годишните "момчета" и "момичета" водят живот, който е далеч от този на техните връстници през 60 - 70-те години. Дори и те изглеждат по различен начин. Убедени са, че всичко тепърва предстои - и кариера, и пари, и семейство.

Сегашното поколение има огромен избор от възможности. Благодарение на интернет става много по-лесно да се получи информация за всичко, да се намери работа и дори партньор в живота. Може да се осъществи преместване в друг град, друга държава. Може да се намерят приятели с едни и същи интереси, да се създават и реализират идеи и проекти. Съществуват много начини дори в зряла възраст да се поддържа добра форма - от фитнеса до козметиката. Здравословният начин на живот става все по-модерен.

Както можете да видите, родените през последната четвърт на ХХ век започват да чувстват наистина вкуса на живота на 30-40 години, което е съвсем естествено. В крайна сметка, те се чувстват и възприемат себе си, както преди половин век са се възприемали 20 - 25-годишните. Може би след половин век "младежи" ще се наричат вече 50-годишните.