Щастливите двойки никога не спират да работят върху връзката си и никога не приемат другия за даденост, но не всички двойки могат да са щастливи. Понякога краят е почти неизбежен.

Днес ви представяме 8 неща, които се случват, когато краят на връзката наближава, и няколко съвета, които могат да предотвратят тази развръзка. Е, само ако наистина се обичате и си струва да се борите за връзката ви.

1. Страстта изчезва

Любовта е много по-зряло чувство, което превъзхожда страстта по всеки показател, но връзка без никаква страст почти винаги е обречена на провал.

В началото на всяка връзка влюбените не могат да се наситят един на друг, но е нормално с времето страстта да се уталожи. Ако обаче напълно изчезне, това не е хубав знак. Има много начини, по които можете да възродите страстта – играйте роли, пробвайте нови места/пози, купете си секс играчки и говорете за фантазиите си. Но най-важното е да намерите време един за друг.

2. Другият започва да ви дразни

В началото малките странности на партньора ни ни изглеждат очарователни, а „досадните“ му навици са чаровни негови особености. Е, с времето чарът им напълно се изпарява и досадните навици стават просто непоносими. Ако краят е близо, все по-често губим търпение и обиждаме, крещим и се сърдим на партньора ни, без да се опитваме да решим възникналия проблем. Раздразнението е винаги непродуктивно, затова е важно да промените нагласата си и да го поговорите за проблема с партньора ви, вместо да се палите от всяко нещо.

3. Интимността намалява

Под интимност нямаме предвид секса, който вече споменахме, а останалите прояви на любов – целувки, прегръдки, гушкането преди лягане, държането за ръка, когато се разхождате. Едно проучване показва, че колкото по-щастливи сме във връзката ни, толкова по-често се целуваме, така че ако единият вече не се сеща да целуне другия или прекъсва целувките много бързо, е редно да се запитате дали няма някакъв проблем във връзката ви, защото липсата на интимност е сигурен показател, че нещата не вървят на добре.

4. Липсата на комуникация

Комуникацията е ключът към стабилната и щастлива връзка. Ако не си говорим, няма как да знаем какво чувства другия, какви са очакванията му, какви проблеми има в момента и т.н. А колкото повече си говорим, толкова по-добре започваме да разбираме другия. Изслушвайте се и по-често си говорите на теми, които не са злободневни.

5. Липсата на общи планове

В началото на връзката много хора се размечтават за общо бъдеще, но знаят, че е твърде рано, за да правят конкретни планове. Но ако сте заедно от поне една година, е хубаво вече да се запитате как виждате общото ви бъдеще и дали въобще виждате такова.

6. Нерешени конфликти се натрупват

Никоя връзка не е перфектна и във всяка възникват спорове, затова е важно да знаем как да разрешаваме конфликтите, защото натрупаните и нерешени конфликти много скоро вгорчават любовта ни. Когато те стават все по-големи и по-големи, започваме да трупаме гняв срещу партньора ни и любовта може да се превърне в омраза. Затова е важно да говорим за проблемите си, отколкото да трупаме недоволство в себе си.

7. Доверието изчезва

Доверието също е важен фактор за създаването на стабилна връзка, но то може да изчезне заради липса на комуникация или заради нещо по-сериозно, каквото е изневярата. Доверието се гради трудно, но може да изчезне само за един миг. Ако не става дума за непростимо предателство, доверието може да бъде отново изградено, ако бъдем откровени един с друг.

8. Липса на уважение

Уважението също е изключително важно за създаването на стабилна връзка и без него няма смисъл да се борите за любовта си. Уважението показва, че обичаме другия и му желаем само най-доброто. Когато престанем да се интересуваме от мнението на другия, когато му крещим и особено ако му посягаме, можем да сме сигурни, че връзката ни е към края си.