Устните ни имат повече от милион нервни окончания и са много по-чувствителни от върха на пръстите. Те се нуждаят от специални грижи. Понякога могат да ни сигнализират, че имаме реални проблеми със здравето и че трябва да обърнем подобаващо внимание на тези състояния.

Вярваме, че не само очите, но и устните могат да бъдат огледало за здравето ни и открихме 8 знака, които могат да покажат, че може да имате проблем.

1. Пукнатини в ъглите на устата

Когато слюнката се събере в ъглите на устата, изсушава кожата, която може да се напука. Може да облизвате често устните си, а топлината и влагата в ъглите създават перфектните условия за инфекции. Инфекцията е най-честата причина за тези пукнатини. Ако това се случва твърде често, не се колебайте да отидете на лекар.

2. Сухи устни

Сухотата на устните може да показва липса на влага в останалата част на тялото. Това може да се случи и заради климата или стреса. В този случай пийте повече вода и използвайте хидратиращи кремове. Също така причината за това състояние може да бъде и алергия. Обърнете внимание, ако имате някои други симптоми като сърбеж, например.

3. Подутини по устните

Подутините на устните са болезнени или неприятни, но повечето от тях са безобидни и могат да изчезнат без никакво лечение. Това може да бъде нараняване, например, след инжектиране на хиалуронова киселина. Реакциите от храна също могат да причинят тези състояния. Много често се случва причината да е вирусна инфекция, като херпес, и тя се нуждае от правилно медицинско лечение.

4. Червен пръстен около устата

Една от най-честите причини за червен пръстен около устата е периоралният дерматит. Повторното облизване на устните изсушава естествените масла от кожата около тях и ги прави червени и сърбящи. Простите овлажнители и отърваването от този навик могат да решат този проблем.

5. Бръчки по горната устна

Ако сте започнали да забелязвате много бръчки по горната устна, може да има както физически, така и емоционални причини. Обърнете внимание на лошите си навици, като например да използвате сламка, за да пиете много или да пушите твърде много, защото сте подложени на стрес.

6. Обезцветяване на устните

Сините устни могат да показват лоша циркулация на кислорода в кръвта. Можете да имате същите симптоми на пръстите на ръцете и на краката. Белите или бледи устни могат да означават анемия, която всъщност изисква медицинска помощ. Възможно е също така да имате ниска кръвна захар, проблеми с кръвообращението или недостиг на витамини.

7. Подути устни

Подуването може да е признак на алергична реакция. Ако сте забелязали, че устните ви стават по-големи всеки път, когато използвате определена козметика, отървете се от нея. Ако устните ви стават все по-големи и по-големи за кратък период от време, обадете се на лекар.

8. Черни петна по устните

Може да има различни причини за черни петна по устните и не бива да ги игнорирате. Най-добрият вариант е да ги диагностицирате, като отидете на лекар. Хиперпигментацията е често срещано състояние, което може да причини кафеникави петна. Може да ги забележите не само по устните, но и по бузите, носа и челото. Луничките също могат да бъдат причина. В този случай ги усещате повече, отколкото ги виждате. Ако се сметнат за предракови, е важно да се обадите на лекаря си. Тялото ви може да абсорбира твърде много желязо от храната, която ядете.

Знаете ли за други проблеми, за които наблюдаването на устните може да ви каже?