Често се смята, че да си сам, означава да си самотен. Самотата се определя като негативно състояние и често се свързва с депресия, безсъние и други подобни състояния. Това е така, защото като хора, ние сме социални същества и не приемаме лесно мисълта за изолиране от обществото.

Но това да си сам не винаги е негативно нещо. Понякога, човек има нужда да бъде далеч от шума и общуването с други хора и да отдаде цялото си внимание единствено на себе си, без това да означава, че е самотен или с проблеми с общуването. Ето 8 признака, които докават, че това да си сама, не означава, че си самотна.

1. Не се страхуваш да погледнеш истинското си аз

Когато прекарваш време с даден човек, имаш възможността да го опознаеш на едно по-дълбоко ниво. Същото се случва и когато прекарваш време със себе си. Така отделяш време и внимание, за да опознаеш себе си, своите съкровени желания, мисли и чувства. Изправяш се лице в лице със истинското си аз и започваш да се чувстваш комфортно в кожата си.

2. Научаваш се да обичаш себе си

Когато си сама започваш да разбираш, че за щастието ти и чувството на удовлетвореност нямаш нужда от други хора. Имаш нужда само от себе си. Времето, което прекарваш сама, те кара да се учиш как да обичаш себе си. По този начин укрепваш най-важната връзка в живота си – тази, която имаш със себе си.

3. Научаваш, че да бъдеш сама е важен житейски урок

В живота има много моменти на възходи и падения. Той е едно от най-несигурните неща. И има голяма вероятност в даден момент да имаме нужда от помощ, съвет или подкрепа и да няма от кого да я получим. В тези моменти е хубаво да можем да се справяме сами със ситуацията и именно времето, което отделяме за себе си ни учи да се справяме сами и да не разчитаме прекалено много на околните.

4. Можеш да се отдадеш на истинските си страсти

Често хората запълват свободното си време със срещи с приятели и близки. И докато социалните контакти са добри за душата ни, то времето, което прекарваме само със собствената си компания, ни позволява да отделим внимание на нещата които харесваме. Когато сме сами можем спокойно да четем любимата си книга, да гледаме любимия си филм за хиляден път или пък да потичаме в парка. Това е времето, в което задоволяваме само собствените си желания.

5. Превръщаш се в авантюрист

Има неща, които много хора никога не биха направили сами. Като например вечерята в ресторант или пътуване, или ходенето на кино. Да разчиташ на чуждата компания често ограничава значително възможностите, които имаш да изпробваш нови неща, да опознаваш нови места и дори да се запознаваш с нови хора. Когато се научиш да правиш всички тези неща сама, достигаш едно определено ниво на самоувереност и самодостатъчност, в което имаш възможността да правиш точно това, което поискаш, когато поискаш, без да се съобразяваш с чуждо мнение.

6. Научаваш се да цениш своята свобода и независимост

Свободата е прекрасно нещо. Да правиш нещата, които обичаш, без да имаш нужда от нечие одобрение, носи удовлетвореност и щастие. Да имаш тази свобода те прави пълноценен човек и елиминира желанието от чуждо одобрение.

7. Имаш желание да се учиш и развиваш

Като резултат от времето, което прекарваш насаме със себе си, започваш да изпитваш желание да се развиваш и подобряваш. Научаваш кои са слабите ти страни и страховете, които те дърпат назад, и предприемаш мерки за тяхното преодоляване. Времето, в което си сама е и идеалното да започнеш да учиш нещо, което отлагаш отдавна – нов език например.

8. Искрена си със себе си

Когато си сама имаш възможността да погледнеш живота си спокойно и искрено да се изправиш пред проблемите и отношенията си с останалите хора. Така ще осъзнаеш по-лесно, че нямаш нужда да бъдеш постоянно сред хора, за да поддържате добри отношения и ще можеш да отсееш стойностните хора в живота си. Тези, които те разбират така, както ти сама се разбираш и осъзнават нуждата на човек да бъде сам със себе си, без това да означава, че е самотен или депресиран.