В днешно време не е рядкост да срещнеш интелигентни хора, имайки предвид достъпното образование и неизчерпаемите източници на информация. Хората със заложби за висока интелигентност лесно могат да развиват дарбата си, но това не означава, че животът им е песен. 

Ето някои от проблемите, с които често се сблъскваш, ако притежаваш висока интелигентност:


1. Трудно ти е да намериш приятели

Самотата е част от живота ти. Трудно ти е да намериш някого с твоя умствен капацитет. Все още си близка с някои приятели от детинство, но често се чувстваш не на място. Въпреки че често си заобиколена от много хора, не можеш да намериш общ език с тях. От друга страна, имаш по-малко приятели, но те са ти верни за цял живот.

2. Хората те мислят за всезнайка

Хората могат да се дразнят, че винаги знаеш правилния отговор. Дори да не се опитваш да се изтъкваш, ти пак получаваш етикета „всезнайка”, защото все пак наистина знаеш много. Когато някои ти споделя проблема си, ти искаш да му помогнеш по конструктивен начин, но накрая те определят като безсърдечна. Понякога трябва да се въздържаш да даваш мнението си и просто да кимаш съчувствено с глава.

3. Да откриеш любовта никак не е лесно

Също както с приятелите, да откриеш сродната си душа никак не е лесно. Според множество проучвания интелигентните хора се влюбват по-трудно и се сблъскват с повече проблеми във връзката си.

4. Мислиш твърде много 

Анализираш и интерпретираш дори най-незначителните постъпки и думи. Задълбаваш се прекалено в различни проблеми, защото ти си устроена така – да мислиш. Интелигентните хора прекарват много време в мислене, в изграждане на мнението им по различни въпроси, в изграждането на един собствен свят. Може да е изтощително, но така се раждат гениалните идеи.

5. Превръщаш се в интроверт

Разбира се, ако си интроверт не означава, че си гениална. Или че всички интелигентни хора са интроверти. С цялото това мислене, което се случва в главата ти, ти често предпочиташ да си наблюдател, отколкото активен участник в груповите дейности. Това е причината интелигентните хора обикновено да са добри слушатели.

6. Понякога трябва да паднеш на по-ниско ниво

Понякога, за да те разберат, трябва да заложиш на не толкова интелигентни аргументи. Или трябва да се смееш на шега, която не ти е смешна. Ако не го направиш, често се стига до точка №2.

7. Будна си до късно вечер, защото не можеш да заспиш 

Интелигентните хора трудно „изключват” ума си. Независимо как са прекарали деня, те трябва отново да го премислят. Според няколко проучвания нощните птици са по-интелигентни от хората, които заспиват рано.

8. Интелигентните хора често изпадат в лошо настроение

Просто защото можеш да свършиш всичко по-лесно от другите, това не означава, че ще постигнеш по-голям успех от тях. Успехът изисква усилена работа, търпение и често - чист късмет. Понякога интелигентните хора не успяват в живота, защото не могат да се нагодят към системата, а неуспехите им ги съсипват. А дори малките и глупави проблеми могат да ги хвърлят в бездната на лошото настроение, защото, както казахме, те твърде много мислят и влагат твърде голям смисъл във всичко.