От 28 август до 15 септември осем планети непрекъснато са в ретроградна орбита. Първите седем от тях, са Меркурий, Сатурн, Хирон, Уран, Нептун, Плутон и Ерида. Осмото място в тази група се заема от Венера, която на 4 септември ще бъде неподвижна, но в същия ден нейното място ще бъде заето от Юпитер.

Ретроградното движение прави характеристиките на планетите по-интензивни или по-приглушени. Енергиите им работят по-вътрешно, с някаква интровертна насоченост. При ретроградното си движение планетите могат да имат положително или отрицателнно въздействие. Въпросът е следният:

Означава ли нещо едновременното ретроградно движение на всички тези планети в този период?

Вероятно да, но трябва да разширим кръгозора си, за да можем да разберем тяхното действие и, разбира се, да го видим синтезирано, особено това на бавните планети. Те са свързани повече с космическите промени и по-малко с въздействието в личен план.

От "бързите" планети Меркурий е ретрограден в Дева. Той идва, за да ни напомни, че чрез организацията се опитваме да се наложим в бъдещето! Често се опитваме да се изправим пред неща, които би било добре да оставим да се развиват, преди да се противопоставим или дори да имаме мнение за тях. Звучи малко страшно, но примиряването с "хаоса" е въпрос на преговори, предизвикани от ретроградните планети и още повече от конкретните ретрогради на това време.

Меркурий е последван от Юпитер, който също се превръща в ретрограден в Телец, в търсене на източници на сигурност. Икономическата област е тази, към която веднага обръщаме поглед, но тя не е единствената. Къде трябва да търсим тези източници? Но, разбира се, в миналото! В него се крие материалът, който можем да открием или преоценим и в крайна сметка да използваме.

Заедно с Уран, който също е в Телец, те образуват взривоопасен дует! Уран поставя под въпрос и разклаща стабилността на знака, търсейки цялостни решения на горепосочените въпроси. В своето ретроградно движение той връща на дневен ред въпроси, които може би сме смятали за неподлежащи на обсъждане или остарели, и това ще ни шокира приятно или неприятно!

Съответно ретроградният Сатурн в Риби може да върне "духовни" въпроси, които са доказали своята стойност на практика в миналото. Ще се наложи да пожертваме някои неща, но първо трябва да се уверим в смисъла на тази жертва. Нептун - също ретрограден в Риби - предлага вяра в ценностите: Религиозни, метафизични, артистични и терапевтични. Изглежда, поне на пръв поглед, че той поставя силна противотежест на всички предишни планети, за да създаде баланс. На второ четене обаче създава хаотични ситуации, които могат да облагодетелстват всяка от страните.

Също можем да видим приноса на Сатурн, който може да ни накара да оставим в миналото всякакви привързаности и зависимости, или тези, които откказват да се освободят от тях. Също така "скритият" съвпад на звездата Нептун с тропическия Сатурн, който вече се случи веднъж миналата пролет, отново ще създаде различни ситуации на транзит, но и някои промени в планирането на управлението му. Да не забравяме, че от 1989 г. до днес влиянието на аспектите на двете планети определя най-важните повратни моменти. Ретроградният Плутон в Козирог връща строгите модели и структурите на социалната власт, които дават предимство на колектива пред индивида, но облагодетелстват силните във всяка област. Сатурн идва, за да ограничи сантименталността и също така да предложи своя "гръб" на Плутоновия проект.

Астралният Уран в "скрит" квадрат към тропическия Плутон връща старите, изпитани трикове в търговската война за ресурси, произвеждащи богатство. Хирон в Овен води своя собствена битка чрез възникващите вътрешносемейни проблеми, породени от традиционните възгледи за родината и семейството, но и от някои фундаменталистки идеи. Тяхното присъствие ще бъде силно, но едва ли ще надделеят. В съчетание с Юпитер и Уран в Телец ще даде възходи и падения на пазара на недвижими имоти, обрат в пазара на земя и развитието на посевите, но и планове за бързо възстановяване на райони или градове.

И накрая, ретроградната Ерида в Овен ще извади наяве всички видове проблеми, които не са били идентифицирани в новите технологии и научните приложения, особено тези, които са свързани с публичния сектор. От друга страна се появяват някои добре познати вируси, които започват през есента.

Следователно фактът, че през този период има толкова много ретроградни планети, има важни социални последици. От една страна, ще се върнат хора и ситуации от миналото, които дори да не изглеждат същите, всъщност ще бъдат такива, тъй като се променя само външната им "обвивка". Ще се наложи също да направим крачка назад, но е добре да мислим за това отстъпление като за набиране на енерция! Но в каква посока? Посоката винаги е тази на развитието и създаването на събития, независимо дали са положителни или отрицателни.

От друга страна, цялата тази ретроградност ни дава възможност да видим на социално ниво всичко, което преживяваме, с по-широка перспектива. Това означава да разберем историческия контекст, който е довел до днешното статукво, и да се поучим от него, но и да видим докъде може да доведе в дългосрочен план.

В условията на галопиращо развитие и дори на необичайно бързи темпове имаме нужда от крачка назад, за да осъществим стабилен контакт, да осъзнаем какво се случва. Тези осем ретроградни планети ни осигуряват възможност да го направим.