Харчим много пари за обезкосмяване през живота си. И е тъжно, когато не постигаме добри резултати за този доста досаден и понякога дори болезнен процес. Космите, които се появяват дори след бръснене, остатъците от кола маска и зачервяването може да подлудят всеки. И причините за това могат да варират, от бръснене в горещата баня до неизползване на достатъчно пудра.

Създадохме списък със знаци за вас, които са индикатори, че го правите погрешно. Тези грешки ви пречат да се наслаждавате на гладкостта на кожата си и ви карат постоянно да се борите с дразненето.

1. Избирате грешен метод за премахване на космите

Не е тайна, че в днешно време има много начини за това. Но не всички от тях са подходящи за всяка от нас. Ето защо е важно да обърнете внимание на реакцията на кожата си на всеки от използваните методи. Дразненето е основният сигнал, че използвате грешен метод за премахване на косми. Също така си струва да имате предвид, че може да сте алергични. И затова винаги трябва да проверявате новия продукт преди да го използвате.

Как можете да направите това: Нанесете малка част от крем за депилация или кола маската върху малък участък от кожата. Изчакайте 5 минути. И само ако няма сърбеж, зачервяване или дразнене, предлагаме да опитате избрания от вас метод на останалата част от тялото.

2. Бръснете се, докато вземате гореща вана

Това може да не ви се струва логично. Защото, първо, е удобно. И, второ, много от вас знаят, че е по-добре да избръснат космите си, когато около кожата има пара. И това е истината. Но парата е твърде много, ако лежите дълго време в горещата вана. Кожата набъбва, космите стават по-малко забележими и е по-трудно да ги премахнете напълно. Ето защо може да не получите желаните резултати и да останат косми след бръсненето.

Решение: Не накисвайте кожата си твърде дълго. Можете също да опитате да се бръснете след банята, но само ако изчакате малко, докато подуването отшуми.

3. Премахвате космите неправилно

Ако говорим за премахване на космите с бръснач, тогава това може да стане както по посока на растежа на космите, така и срещу него. Но посоката е от решаващо значение за захарта и за кола маската. Затова е важно да запомните как да приложите продукта и да премахнете космите. Тези прости правила ще ви помогнат да се отървете от космите.

Нанасяне на кола маска: Нанасяйте я според растежа на косъма и премахнете срещу него.

Захар: Нанесете пастата срещу растежа на космите и я отстранете по посока на растежа им.

4. Не търкате кожата си

Преди да премахнете излишните косми, е по-добре да ексфолирате кожата. Това ще помогне за премахване на мъртвите частици от нея. След това можете да се доближите до основата на космите и ще ви бъде по-лесно да ги премахнете до максималната налична дължина. Можете да използвате закупен скраб или да направите свой собствен. Например на базата на кафе или захар. Нанесете сместа върху зоната, която ще бръснете и нежно масажирайте кожата си. Подходяща е и твърда кърпа.

Важно: Не търкайте кожата непосредствено преди да премахнете космите. Тази процедура е най-добре да се извърши предварително, ден преди епилацията. И не забравяйте да хидратирате кожата си с крем или лосион след скраба.

5. Не подготвяте кожата си

Ако решите да се епилирате със захар или с кола маска, трябва да „обезмаслите” зоните, от които ще премахнете космите. Това ще ви помогне да премахнете бактериите, които се натрупват по кожата и да я предпазите от всяка възможна инфекция или дразнене. Освен това, ще подобрите качеството на епилацията, тъй като между кожата и самата смес няма да има слой себум. За това можете да използвате специални професионални лосиони или такива, които съдържат алкохол. Просто нанесете течност върху памучен тампон и избършете кожата си там, където искате да се отървете от космите.

Важно: Ако планирате да се епилирате със захар, използвайте талк на прах преди да започнете процедурата. Така сместа ще залепи по-малко на кожата и само ще хване космите добре, без да наранява кожата.

6. Премахвате космите твърде рано

Трябва да разберете, че е по-лесно да премахнете космите, ако не са твърде къси. Ако бръснете косми, които са една наболи всеки ден, има вероятност да се получи дразнене. Дължината също влияе върху качеството на епилацията. Затова е по-добре да я направите, когато дължината на космите е над 6 милиметра. В противен случай процедурата няма да доведе до желания ефект, тъй като ще бъде трудно космите да се хванат. Рискувате да нараните кожата си и по-голямата част от космите ще останат след това. Космите може да бъдат по-къси, ако използвате захарна паста.

Важно: Не се опитвайте да чакате космите да пораснат със седмици за най-добри резултати за премахването им. Защото това също има отрицателен ефект. Сместа може да се заплете в космите и да остане върху тях. Така че, ако сте пропуснали момента на подходящата дължина, по-добре е да ги подкъсите малко там, където е необходимо.

7. Грижите се за кожата неправилно след епилация

Краят на епилацията е не по-малко важен от подготовката преди нея. Първо, трябва да овлажните добре кожата си. Използването на масло изглежда като чудесна идея, но не е така. Някои видове масла могат да запушат порите и да увеличат дразненето. Ето защо е по-добре да използвате гел от алое вера или специален крем след епилация, за да успокоите кожата. Освен това не трябва да взимате гореща вана или да плувате в басейн 1-2 дни след епилация. Също така не трябва да се печете на слънце или да използвате дезодоранти и друга козметика през тези дни. Всичко това може да причини сърбеж, дразнене или възпаление.

Важно: Не драскайте и не търкайте обработените зони, защото това може да причини инфекция.

8. Подкожни косми

Много от нас са запознати с врасналите косми, което също е признак за неправилно обезкосмяване. Въпросът е там, че космите отслабват и е по-трудно да излязат. В резултат на това се извиват и започват да растат навътре. Има много причини за това и много от тях вече сме изброили по-горе. Може да бъде използването на масло след епилация, бръснене срещу посоката на растежа и отсъствие на подходящ скраб преди процедурата. Също така честото бръснене, притъпеното острие и използване на бръснач няколко пъти на едно и също място може да доведе до враснали косми.

Решение: Следвайте всички правила за подготовка за процедурата за премахване на космите. Също така преди бръснене, не забравяйте да използвате специална пяна или гел. И използвайте остър бръснач, който минава над мястото само веднъж. След всяка процедура се грижете за кожата си и я овлажнявайте, за да не загрубее. Не носете синтетични или тесни дрехи.

А вие имате ли проблеми след премахване на космите? Знаете ли за други начини за предотвратите на неприятните последици от премахването им?