С времето кожата на лицето увисва не само заради отслабването на лицевите мускули и намалената продукция на колаген и еластин, но и заради промените в костите на лицето. В резултат на това овалът на лицето се изменя, а бузите и брадичката увисва.

Един японец обаче измисля масажна техника, с която да пребори този проблем. Методът на Чийо Хаяши намаля промените в костната структура на лицето и подобрява кръвообращението в тъканите. Неговата система от упражнение се казва коруги и крие редица ползи.

Ето какви са предимствата на този масаж:

  • Подмладява лицето.
  • Премахва следите от умора и тъмните кръгове под очите.
  • Намалява бръчките и забавя появяването на нови.
  • Увисналата кожа се повдига и се изглажда.
  • Чертите на лицето се оформят.
  • Кръвообращението се подобрява.

Днес ви споделим 7 упражнения от коруги, които ще свалят години от лицето ви.

Преди да започнете, вземете огледало и масажно олио. Измийте лицето преди упражненията. Натискайте уверено, но не толкова силно, че да си причинявате болка.

Не опитвайте този масаж, ако имате хронични кожни проблеми, рани по лицето или заболяване на лимфната система.

1. Повдигане на бузите

Поставете лактите на бюро или маса. Стиснете ръцете в юмруци. Отпуснете лицето върху юмруците, бузите трябва да са върху пръстите ви. Мускулите трябва да са отпусне. Останете в тази поза 5 секунди.

2. Работа по челото

Наклонете леко главата назад. Стиснете ръцете в юмруци. Масажирайте челото около линията на косата с кокалчетата на пръстите ви. От средата на челото движете кокалчетата към ушите и след това бавно придвижете кокалчетата към врата до ключицата.

3. Изглеждане на бузите

Преплетете пръсти, но с изправени палци. Поставете десния палец под лявото ви око, до носа. От там придвижете пръста към ухото. След това придвижете палеца по врата – от ухото към ключицата. Повторете последната част на упражнението два пъти и след това повторете цялото и за другата част на лицето.

4. Изглеждане на челото

Свийте юмруци. Поставете първите кокалчетата на пръстите малко над веждите и от там ги приплъзнете към косата. Върнете пръстите обратно и ги преместете малко по-навън. Повторете движението, докато не изгладите цялото чело.

5. За очите

Свийте юмрук. Повдигнете вежди. Плъзнете ръката по веждата с помощта на кокалчетата на показалеца и средния пръст.

6. За долната част на лицето

Свийте юмрук, но показалеца и средния пръст трябва да са малко по-повдигнати, защото упражнението се извършва точно с тяхна помощ. Натискайте и издърпвайте кожата от брадичката към слепоочията. Започнете от краищата на устните. Трябва да направите общо 7-8 движения.

7. Завършване на масажа

Разтворете длани. Поставете пръстите на челото и ги плъзнете към слепоочията.

След това бавно плъзнете пръстите към бузите и накрая към ключицата.

Изпълнявайте целия масаж веднъж седмично.